Dita ndërkombëtare e përkujtimit të Holokaustit

0
126

Çdo vit, më 27 Janar, UNESCO i bën homazhe kujtimit të viktimave të Holokaustit dhe rikonfirmon angazhimin e saj të palëkundur për të luftuar antisemitizmin, racizmin dhe forma të tjera të jotolerancës që mund të çojnë në dhunë.

Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së, Antonio Guterres kohët e fundit dënoi ringjalljen e antisemitizmit dhe u bëri thirrje njerëzve në mbarë botën që të kundërshtojnë me vendosmëri urrejtjen dhe jotolerancën në mbarë botën. Ai tha se kohët e fundit ishte i tronditur kur mësoi se vetëm gjysma e të rriturve në mbarë botën kishin dëgjuar për Holokaustin, gjatë të cilit gjashtë milionë hebrenj, një e treta e atij kombi dhe miliona të tjerë u vranë gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Ajo u shpall zyrtarisht në Nëntor 2005 si Dita Ndërkombëtare e Përkujtimit të viktimave të Holokaustit nga Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara. Holokausti preku thellë vendet ku u kryen mizoritë naziste, me implikime dhe pasoja në shumë pjesë të tjera të botës.

Shtetet anëtare ndajnë përgjegjësinë kolektive për trajtimin e traumës së mbetur, kultivimin e politikave efektive të kujtimit, kujdesin për vendet historike dhe promovimin e arsimit, dokumentacionit dhe kërkimit, më shumë se shtatë dekada pas gjenocidit. Kjo përgjegjësi përfshin edukimin për shkaqet, pasojat dhe dinamikën e krimeve të tilla për të forcuar rezistencën e të rinjve kundër ideologjive të urrejtjes.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here