KRE: Ndodhemi në javën më dinamike të bursës së derivateve të naftës

0
74

Ndodhemi në javën më dinamike me numrin më të madh të luhatjeve në bazë ditore në bursën e derivateve të naftës sidomos të dizelit, që reflektohen në çmimin final të derivateve që i paguajnë blerësit e fundit në vend, porosisin nga Komisioni rregullator i energjetikës dhe shërbime ujore (KRE). Pikërisht për këtë, shtojnë dje kanë marrë vendim për uljen e marzhave për tregtarët për 33 për qind, gjegjësisht nga 4,5 në 3 denarë për litër që të amortizohet qëllimi përfundimtar.

Nëse në vendimin përfundimtar e djeshëm për rritje të nafteve të derivateve të naftës realisht i kanë marrë të gjitha parametrat, siç thonë nga KRE çmimet e dizelit do të ishte rritur për 10.5, ndërsa të benzinave për 5,5 denarë për litër.

Nga KRE u bëjnë thirrje tregtarëve për durim dhe solidaritet dhe paralajmërojnë se marzha do t’u kthehet menjëherë sapo të krijojnë kushte për këtë. Përkujtojnë se për mbrojtje e çmimit të energjisë elektrike dhe ngrohjes qendrore përfitimi tek MEPSO dhe EMV është zvogëluar për 90 për qind, ndërsa tek BE është 0 për qind. Presin edhe Kuvendi t’i sjellë shpejt masat e reja për akcizën dhe TVSH-në të karburanteve që dje i miratoi Qeveria.

Nga KRE-ja përkujtojnë se ajo që po ndodh me brentin e papërpunuar të bursave nuk ka ndikim tek ne në llogaritë sepse, siç thonë, tek ne ndikon ajo që po ndodh në bursën e çdo derivati të naftës, në mënyrë të veçantë dhe kursin e denarin lidhur me dollarin. Merret mesatarja prej pesë kuotimeve ditore në bursë për çdo derivat të naftës në mënyrë të veçantë.

Nga KRE theksojnë se kanë vendosur në një mënyrë të tillë përllogaritjeje me një mesatare pesëditore që të mos ketë goditje çmimesh. Nëse do të shkonin me çmimin nga dita e fundit të hënën, nafta do të rritej për 15,5, ndërsa dje për 20 denarë për litër. Në fundjavë nuk ka kuotime në bursë dhe për këtë arsye çmimi me pakicë në vend nuk do të ndryshojë gjatë fundjavës.

KRE pret që së shpejti të stabilizohet situata në tregun botëror dhe thotë se vendet e mëdha mund ta bëjnë këtë të vetme. Ideja, thonë ata, është të stabilizohet prodhimi, për të cilin vendet më të mëdha tashmë përfshijnë rezerva mallrash. Problem, siç theksojnë , është çmimi i prodhimit të derivateve të naftës, i cili është rritur për shkak të çmimit më të lartë të energjisë elektrike në bursat botërore, por edhe për shkak të rritjes së çmimit të prodhimit të derivateve të naftës me standarde më të larta mjedisore.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here