Kompanive ju ndalohet të blejnë naftë ruse. Kaluan sanksionet e reja të BE-së ndaj Rusisë.

0
92

Komisioni Evropian ka propozuar sanksione të reja për eksportin e naftës ruse për shkak të pushtimit të Ukrainës, konfirmuar për DPA nga ekzekutivi i BE-së.

Paketa e gjashtë e sanksioneve ndalon kompanitë e Bashkimit Evropian të blejnë naftë nga Rusia dhe synon të ndalojë plotësisht importin e naftës ruse në Bashkimin. Propozimi ka javë të tëra bisedimesh në BE, mes një përpjekjeje të gjatë të BE-së për të gjetur një zgjidhje për pasojat ekonomike të një lëvizjeje të tillë.

Pjesa më e madhe e rezistencës ndaj embargos ruse të naftës vjen nga Gjermania, e cila është kritikuar për këtë nga Ukraina, me Berlinin që e mbështeti përfundimisht ndalimin pasi arriti të grumbullonte naftë nga burime alternative.

Ministri gjerman i Ekonomisë Robert Hubeck tha javën e kaluar se Berlini kishte ulur importet e naftës ruse nga 35 për qind në 12 për qind në vetëm tetë javë. Sipas hulumtimit të kryer nga Qendra për Kërkime për Energjinë dhe Ajrin e Pastër, që nga fillimi i luftës në Ukrainë, BE-ja ka importuar lëndë djegëse fosile ruse me vlerë 44 miliardë euro.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here