23.8 C
Skopje

OBSH: Pandemia e koronavirusit ka vrarë afër 15 milionë njerëz në mbarë botën

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) njoftoi sot se pandemia e koronavirusit ka vrarë afër 15 milionë njerëz në mbarë botën, që është 13 përqind më shumë vdekje sesa pritej.

OBSH vlerëson se shumë vende e kanë nënvlerësuar betejën me vdekjet nga Covid, duke qenë se vetëm 5.4 milionë vdekje nga koronavirusi janë raportuar më parë.

Ka pasur 4.7 milionë vdekje nga Covid në Indi, 10 herë më shumë se shifra zyrtare.

Qeveria indiane ka vënë në dyshim vlerësimin, duke thënë se ka “shqetësime” në lidhje me metodologjinë, por studime të tjera kanë arritur në përfundime të ngjashme në lidhje me numrin e vdekjeve në vend.

Masa e përdorur nga OBSH quhet tepricë e vdekjeve, dmth sa njerëz vdiqën më shumë se sa do të pritej ndryshe në bazë të vdekshmërisë në të njëjtën zonë përpara se të ndodhte pandemia.

Këto përllogaritje marrin parasysh edhe vdekjet që nuk ishin pasojë e drejtpërdrejtë e Covid-it, por shkaktoheshin nga efektet negative të tij, si p.sh. personat që nuk mund të hynin në spitale për kujdesin që u nevojitet. Kjo shpjegon mbajtjen e dobët të të dhënave në disa rajone dhe testimin e rrallë në fillim të krizës.

OBSH tha, megjithatë, se shumica e 9.5 milionë vdekjeve shtesë të regjistruara mbi 5.4 milionë vdekje të raportuara nga Covid konsideroheshin vdekje të drejtpërdrejta të shkaktuara nga koronavirusi, sesa vdekje indirekte.

Duke shpallur rezultatet e sondazhit, shefja e departamentit të të dhënave të OBSH-së, Samira Asma, tha se ishte një tragjedi.

“Është një numër i jashtëzakonshëm dhe është e rëndësishme për ne që t’ju japim respektin e duhur jetëve të humbura dhe duhet të kërkojmë llogari nga politikëbërësit,” tha ajo.

Sipas OBSH-së, përveç Indisë, vendet me numrin më të madh të vdekjeve janë Rusia, Indonezia, SHBA, Brazili, Meksika dhe Peruja.

Raporti shqyrton gjithashtu vdekshmërinë e tepërt në raport me popullsinë e çdo vendi. Vdekshmëria e tepërt në MB – si dhe në SHBA, Spanjë dhe Gjermani – ishte mbi mesataren botërore në 2020 dhe 2021.

Vendet me shkallë të ulët vdekshmërie janë Kina, e cila vazhdon të ndjekë një politikë të “tolerancës zero”, Australia, e cila ka vendosur kufizime të rrepta udhëtimi për të mbajtur virusin jashtë vendit, Japonia dhe Norvegjia.

Marketing