Byrnes: RMV sa më shpejtë duhet të bëhet anëtare e BE-së

0
64

Dialogu strategjik që vendi e fillon më 2 Qershor me Shtetet e Bashkuara të Amerikës nuk është zëvendësim i anëtarësimit në Bashkimin Evropian, thanë ditë më parë ambasadorja e ShBA-së në vend Kate Byrnes dhe kryeministri Dimitar Kovaçevski.

“Partneriteti strategjik ndërmjet Shteteve të Bashkuara dhe Maqedonisë është diçka që ka filluar shumë vite më parë. Me dialogun, përfaqësuesit e dy qeverive do të ulen në tryezë dhe do të përcaktohen dhe diskutohen fushat e bashkëpunimit. Maqedonia e Veriut e ka përmbushur detyrën e saj për anëtarësim në BE dhe ne besojmë se ajo duhet të bëhet anëtare sa më shpejt. Dialogu strategjik nuk është zëvendësim për anëtarësimin në BE, por për avancimin e marrëdhënieve. “Ne sigurisht që do të kishim dialog me Maqedoninë e Veriut sepse marrëdhëniet dhe bashkëpunimi janë shumë të rëndësishme për ne”, tha ambasadorja Byrnes.

Dialogu strategjik fillon në qershor në disa fusha – politikën e jashtme, ekonominë, investimet, arsimin, mbrojtjen dhe javën e ardhshme do të përcaktohet një ekip ministrash dhe ekspertësh, të cilët do të jenë në Uashington dhe do të kenë takime atje në nivelin e duhur. Partneriteti strategjik i shpallur me Shtetet e Bashkuara, theksoi Kovaçevski, nuk është një zëvendësim për anëtarësimin në BE.

“Bashkimi Evropian më në fund duhet të guxojë të përmbushë premtimin e saj, pjesën e obligimit dhe një orë më parë të caktojë datën e konferencës së parë ndërqeveritare me Maqedoninë e Veriut, e cila do të shënojë fillimin e negociatave”, tha Kovaçevski.

Kovaçevski theksoi se është në të njëjtën linjë me ministrin e Jashtëm, duke theksuar se ai vazhdimisht ka thënë se vendi ka qenë kandidat për anëtarësim për 17 vjet dhe deri më tani 45% e legjislacionit të tij është i harmonizuar me legjislacionin e BE-së.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here