Festimi i Ditës së Europës nën sloganin #ThinkForward

0
54

Delegacioni i Bashkimit Europian së bashku me Shtëpinë Evropiane feston 9 majin, Ditën e Evropës 2022 përmes një sërë aktivitetesh të organizuara nën sloganin #ThinkForward.

Sipas Delegacionit të BE-së në vend, duke qenë se viti 2022 është Viti Europian i Rinisë, programi përfshin një sërë aktivitetesh kushtuar atyre dhe ku përfshihen të rinjtë.

Shefi i Delegacionit të Bashkimit Europian, ambasadori David Geer dhe ambasadorët e rinj europianë Renata Pençova dhe Aleksandar Karatosho sot do të kenë një ndërveprim me të rinjtë nga WB6 nga Shtëpia Evropiane në Shkup. Ngjarja promovuese do të transmetohet drejtpërdrejt në faqen e Delegacionit të BE-së në Facebook, ndërsa më tej do të transmetohet në televizionin kombëtar MTV sot në ora 17:45.

Pjesa e punës e konferencës do të mbahet më 9 dhe 10 maj në Qendrën Kulturore Rinore ku 30 të rinj nga i gjithë rajoni i Ballkanit Perëndimor do të takohen për të diskutuar zgjidhjet për ndërgjegjësimin më të mirë të shëndetit mendor, bashkëpunimin dhe pajtimin rajonal të zgjeruar si dhe Kontrata e gjelbër evropiane. Kjo konferencë organizohet me mbështetjen e Këshillit për Bashkëpunim Rajonal (RCC) dhe degës së Zyrës Rajonale për Bashkëpunim Rinor (RICO) në Shkup.

Të rinjtë pjesëmarrës në konferencë do t’i prezantojnë përfundimet e punës së tyre kryeministrit dhe ministrave të linjës të Qeverisë së Maqedonisë së Veriut – si partnerë dhe aktorë kryesorë për ndryshim për mirë. Kjo do të bëhet në seancën “Marrja e Qeverisë” më 12 maj në ora 13:30, e cila do të transmetohet drejtpërdrejt nga Qeveria.

Ngjarja kryesore publike u mbajt mbrëmë me koncertin e kompozitorit, producentit dhe pianistit të njohur ndërkombëtarisht Duka Bojaxhiev në parkun e qytetit në Shkup. Ansambli i Duka Bojaxhievit i përbërë nga dy narratorë dhe një orkestër prej 25 anëtarësh do të performojë një përzierje të muzikës orkestrale dhe filmit, disa kompozime tradicionale ballkanike dhe poezinë e përjetshme të dashurisë së Rumit në maqedonisht dhe shqip.

Programi i Ditës së Evropës 2022 filloi më 5 maj me një ekspozitë të portreteve të dizajnuara artistikisht të të rinjve të titulluar “E ardhmja e Europës” e vendosur në qendrën tregtare East Gate në Shkup.

“Maqedonia e Veriut ka të rinj të mrekullueshëm plot talent, energji dhe ide, të cilët janë bartës të vërtetë të vlerave evropiane. Personalitetet e paraqitura në këtë ekspozitë janë vetëm disa nga të rinjtë e shumtë të suksesshëm nga Maqedonia e Veriut. Ata u zgjodhën në mënyrë të rastësishme, bazuar në arritjet e tyre në fusha të caktuara, duke përfaqësuar të gjitha prejardhjet. Ekspozita do të jetë e hapur për publikun deri më 5 qershor 2022 sipas delegacionit të BE-së.

Dizajni i imazheve vizuale për Ditën e Evropës 2022 është nga Zoran Kardula.

Programi për Ditën e Europës 2022 do të përfundojë më 5 Qershor, si Dita Botërore e Mjedisit, me prezantimin e çmimit “Komuna më e Gjelbër”, promovuar nga Delegacioni i BE-së si pjesë e fushatës për promovimin e Traktatit të Gjelbër të BE-së.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here