22.8 C
Skopje

Komisioneri i BE-së Reynders: BE-ja të nisë negociatat me Maqedoninë e Veriut deri në fund të qershorit

Komisioneri i BE-së Didier Reynders, i cili zëvendësoi Oliver Varhein në Parlamentin Europian, bëri sot thirrje që negociatat me Maqedoninë e Veriut, si dhe me Shqipërinë, të fillojnë përpara përfundimit të presidencës franceze më 30 qershor.

“Shtetet anëtare të BE-së vendosën në mars 2020 të hapin negociatat me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut, tani është koha për të dorëzuar dhe hapur zyrtarisht me të dyja vendet para përfundimit të presidencës franceze,” tha komisioneri pasi raportuesi për Maqedoninë e Veriut, Ilhan Kuychuk, para PE-së prezantoi raportin e progresit për Republikën e Maqedonisë.

Sipas Reynders, ky është sinjali më i fortë që BE mund t’i dërgojë të gjithë Ballkanit Perëndimor. Komisioni Europian ka shprehur gatishmërinë për të ndihmuar në gjetjen e një zgjidhjeje për mosmarrëveshjen midis Maqedonisë së Veriut dhe Bullgarisë. Raportuesi Kuychuk, nga ana e tij, paralajmëroi se “koha nuk është në anën e askujt” në këtë kontest.

“Kjo është një situatë humbëse për Bullgarinë, Maqedoninë e Veriut dhe BE-në,” tha raportuesi, duke i kërkuar Shkupit dhe Sofjes të gjejnë një zgjidhje të pranueshme reciprokisht në mënyrë që të mund të mbahet konferenca e parë ndërqeveritare, duke u dhënë qytetarëve maqedonas një perspektivë, tha ai dhe paralajmëroi se vonesa në fillimin e negociatave me Maqedoninë e Veriut ka ndikim negativ në kontekstin gjeopolitik.

Marketing