Interpelanca për Xhaferin hyn në Kuvend, cilat parti do të japin mbështetje?

0
50

Interpelanca për kryeparlamentarin Xhaferi sot hyn në procedurë parlamentare. VMRO-DPMNE dhe Koalicioni për Rindërtim të Maqedonisë paralajmërojnë debat të ashpër parlamentar edhe pse janë të vetëdijshëm se nuk do të kenë mbështetjen e 61 deputetëve.

“Gjegjësisht, që kur Xhaferi u zgjodh kryetar i Kuvendit, gjithnjë e më shumë jemi dëshmitarë të skandaleve në punën e tij. I fundit në seri ishte skandali kur deputetët e grupit parlamentar të VMRO-DPMNE-së dhe koalicionit “Rindërtimi i Maqedonisë” u mbyllën në sallën ku mbahej seanca plenare. Në tempullin e demokracisë maqedonase në Kuvendin e Maqedonisë, deputetëve të opozitës iu mohua e drejta e garantuar për liri dhe lëvizje”, tha dje anëtarja e Komitetit Ekzekutiv të VMRO-DPMNE-së, Dafina Stojanoska.

Nga Lëvizja BESA kanë thënë për “Lokalno” se do ta mbështesin interpelancën e Xhaferit, duke sqaruar se ai “nuk ka kredibilitet për të kryer detyrën”.

“Talat Xhaferi padyshim që pas ngjarjeve të fundit nuk ka kredibilitet për të kryer detyrën e kryetarit të Kuvendit. Deputetët e Besës do ta mbështesin interpelancën, por më e rëndësishmja është që mazhoranca qeverisëse të kuptojë se po e çon vendin gabim dhe prandaj duhet të shkojmë një orë më herët në zgjedhjet parlamentare”, sqaron partia e Bilal Kasamit në një deklaratë për “Lokalno”.

Koordinatori i Grupit Parlamentar të LSDM-së, Jovan Mitreski më herët në një prononcim për “Lokalno” tha se deputetët e VMRO-DPMNE-së me qëllim bëjnë skandale me qëllim që të shkaktojnë incident.

“Synimi i deputetëve të opozitës është që çdo pikë e rendit të ditës të aplikojnë për një fjalim për të zvarritur. Por ditën e djeshme u ra dukshëm energjia, shumë prej tyre nuk ishin të pranishëm në sallë kur u hap pika dhe dukshëm të nervozuar për situatën nisën të paraqisnin për fjalim deputetë që nuk ishin të pranishëm në këtë moment. Prandaj, për shkak të numërimit dhe leximit të aplikantëve, si çdo herë më parë, edhe në situata të tilla mbyllen dyert në mënyrë që të mos ketë hyrje e dalje në sallë. Në punën e Kuvendit ka pasur me qindra situata të tilla, por opozita nervoze po bën skandal nga çdo gjë me qëllim që të shkaktojë incident”, thotë Mitreski.

LDP-ja nuk do ta përkrahë interpelancën sepse mendon se kjo është pjesë e cirkut standard politik të VMRO-DPMNE-së për t’u defokusuar nga problemet reale.

Kryetari i Kuvendit si kryesues i seancave plenare nuk e ka shkelur Rregulloren e Kuvendit të Republikës së Maqedonisë dhe për këtë arsye nuk do ta përkrah një interpelancë të tillë, tha në një intervistë për “Lokalno”, deputetja Monika Zajkova nga LDP për “dramën” në Kuvend ndodhi të mërkurën kur deputetët e VMRO-DPMNE-së akuzuan Talat Xhaferin se i ka mbyllur dyert e sallës së Kuvendit.

Deputeti sqaron se dyert e sallës janë mbyllur në mënyrë që shërbimet parlamentare të përcaktojnë numrin e deputetëve të pranishëm dhe se kjo metodë nuk është diçka që ndodh për herë të parë dhe se ndodh në demokracitë e tjera parlamentare.

Ajo që bëhet në Kuvend nga kolegët deputetë të opozitës është paksa si teatër për të tërhequr vëmendjen, përkatësisht, sipas nenit 95 të Rregullores, Kuvendi mund të vendos nëse në mbledhje janë të pranishëm shumica e numrit të përgjithshëm të deputetëve. seancë, pra duhet shumicë.votat e deputetëve të pranishëm, pra së paku një e treta e numrit të përgjithshëm të deputetëve, përveç nëse Kushtetuta parashikon shumicë të posaçme.Për këtë, dyert e sallës janë mbyllur. në mënyrë që shërbimet parlamentare të mund të përcaktojnë numrin e deputetëve për të shkuar në votim, sepse në sallën e kupolës nuk ka pajisje adekuate për ta përcaktuar me siguri.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here