Kryqi i Kuq dërgon një kamion me ushqime dhe produkte higjienike për qytetarët e Ukrainës

0
92

Kamioni me ndihma të destinuara për popullatën nga zonat e prekura nga lufta në Ukrainë, i organizuar nga Kryqi i Kuq i Maqedonisë, sot niset dhe nesër ose pasnesër pritet t’i dorëzohet Kryqit të Kuq të Ukrainës dhe t’i shpërndahet qytetarëve. të cilët kanë më shumë nevojë. Ndihma përbëhet nga 1200 pako me ushqime dhe 400 pako me produkte higjienike.

Sekretari i përgjithshëm i Kryqit të Kuq, Sait Saiti, para nisjes së kamionit nga Qendra Logjistike në Momin Potok, tha se kanë qenë të gatshëm ta dërgojnë edhe më herët, por ka pasur probleme me transportin.

– Kjo është dërgesa e dytë e ndihmave humanitare për qytetarët e Ukrainës. Pak ditë më parë është dërguar një sasi më e vogël ndihme në një dërgesë kolektive dhe kjo është një dërgesë e plotë. Më parë janë dërguar 400 pako higjienike, që do të thotë se ndihma totale që po dërgojmë në Ukrainë deri tani është 1200 pako ushqimore dhe 800 pako higjienike. Vlera e ndihmave humanitare është rreth 3.290.000 denarë. Kemi pasur disa vështirësi me transportin sepse shumë transportues mallrash nuk e bëjnë këtë, por tani është zgjidhur përfundimisht dhe shpresojmë që shumë shpejt, në një ose dy ditë në vijim, ndihma të arrijë atje ku duhet dhe të kemi një kontribut të vogël në përpjekjen për t’u marrë me pasojat e konfliktit në Ukrainë, tha Saiti.

Ai tha se ndihma ofrohet nga qytetarët, institucionet dhe rezervat e Kryqit të Kuq të Republikës së Maqedonisë së Veriut dhe se do të vazhdojnë të mobilizohen për ndihmë dhe të planifikojnë një dërgesë tjetër të tillë. Kryqi i Kuq pret gjithashtu fonde të miratuara nga autoritetet e qytetit për të ndihmuar Ukrainën.

“Ne po i presim edhe ata dhe pas marrjes së mjeteve që janë paralajmëruar presim që të dërgojmë edhe dy dërgesa të tilla në Ukrainë”, tha Saiti.

Në emër të Ambasadës së Ukrainës në vend, zëvendësambasadori Roman Buga falënderoi për ndihmën, duke thënë se ajo është e destinuar për familjet e prekura nga lufta të cilët janë të zhvendosur brenda në Ukrainë, persona që ndodhen në zona të rrezikshme.

– Janë paketa që mund të përdoren menjëherë dhe janë ndihmë dhe mbështetje për këto familje. I gjithë bashkëpunimi ynë i deritanishëm ka qenë shumë i dobishëm, ka pasur dërgesa të pjesshme që janë vendosur në dërgesat kolektive të dërguara nga Ambasada e Ukrainës dhe Shoqata e Ukrainasve në Maqedoninë e Veriut. Tani e kemi të gjithë këtë kamion. “Falënderoj Kryqin e Kuq dhe të gjithë popullin e Republikës së Maqedonisë Veriore për mbështetjen dhe ndihmën e fuqishme për popullin ukrainas që po vuan në luftë në këto kohë të vështira”, tha Buga.

Kryqi i Kuq kujdeset edhe për qytetarët ukrainas që qëndrojnë në vendin tonë. Saiti tha se deri më tani janë regjistruar 307 dhe se Kryqi i Kuq kryesisht kujdeset për nevojat e tyre elementare – veshmbathje, shërbime shëndetësore dhe mësim gjuhësor. Ai theksoi se tani për tani ata mund të kujdesen për refugjatët nga Ukraina në vend me potencialin e tyre dhe nëse numri rritet, vendi ka mekanizma për organizim.

– Ne kemi siguruar për muajt në vijim fondet e brendshme të Kryqit të Kuq nga burimet e financimit të Kryqit të Kuq Ndërkombëtar. Kujdesi për ta do të përfundojë deri në fund të verës me mjetet që kemi siguruar, nëse ky numër mbetet. Ne prezantojmë kurse të gjuhës maqedonase për qytetarët e interesuar nga Ukraina që do të qëndrojnë këtu. Deri më tani janë regjistruar 37-20 fëmijë dhe 17 të rritur dhe do të nisë nesër. Gjatë pushimeve verore, planifikojmë një turn për pushime për fëmijët nga Ukraina në resortin tonë në Strugë, ka bërë të ditur Saiti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here