Interesimi i madh i nxënësve për regjistrim në shkollat ​​e mesme të vendit

0
105

Dy javë para se të regjistrohen në shkollat ​​e mesme, nxënësit “vërshuan” shkollat ​​e mesme për të mësuar rreth drejtimeve që i ofrojnë.

Në shkollën profesionale “Cvetan Dimov” nxënësit mund të aplikojnë për ekonomi, juridik dhe tregti, si dhe mjekësi.

“Në fushën e ekonomisë-tregtisë dhe juridikut janë teknik ekonomik, administratorë biznesi, teknikë shitjesh, kurse për teknikët ekonomikë ka një klasë të gjuhës turke. Kemi edhe drejtime per infermier, teknik farmaceutik, teknik dentar. Risi për këtë vit është se do të ketë paralele turke në lëmin e mjekësisë”, tha Visar Durak, drejtor i Cvetan Dimov.

“Zgjodha këtë drejtim për t’u bërë notere apo avokate e ardhshme. Në këtë drejtim, ne mund të punësohemi vetëm me arsim të mesëm “…

“Unë jam teknik dentare. Do t’ju ​​rekomandoja të zgjidhnit këtë drejtim, është fitimprurës”, thanë nxënësit.

Ministri i Arsimit Jeton Shaqiri tha se interesimi për arsimin profesional është në rritje të vazhdueshme.

“Vitin e kaluar ishin 50 apo 60, ndërsa këtë vit kemi tre herë më shumë paralele të dyfishta se dy vite më parë. Më kënaq edhe fakti që kontratat e kompanive janë katërfishuar sepse kanë të bëjnë me shkollat ​​e mesme profesionale dhe në të njëjtën kohë shoh që interesimi për secilën shkollë nga viti i kaluar dhe sivjet do të jetë më i madh”, tha Shaqiri.

“Arsimi profesional kohët e fundit po fiton vlerë reale, sidomos me përfshirjen e të mësuarit përmes punës, ku përveç teorisë, një rol të rëndësishëm luan edhe praktika. Fusha e makinerisë zakonisht është në mungesë”, tha Sherif Miftari, nga Qendra për Arsim Profesional.

Regjistrimet në shkollat ​​e mesme në vitin e ri shkollor 2022-23 do të bëhen në datat 14 dhe 15 qershor. Këtë vit për herë të parë regjistrimi do të bëhet online përmes linkut e-uslugi.mon.gov.mk.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here