33.8 C
Skopje

Pse disa duhanpirës nuk preken kurrë nga kanceri i mushkërive?

Pirja e duhanit është faktori numër një i rrezikut për kancerin e mushkërive dhe produktet e nikotinës shkaktojnë një përqindje të lartë të vdekjeve nga kanceri i mushkërive në mbarë botën. Megjithatë, jo të gjithë duhanpirësit janë në të njëjtin rrezik, thonë shkencëtarët.

Padyshim, mënyra më e sigurt për t’u mbrojtur nga kanceri i mushkërive është shmangia e pirjes së duhanit, e megjithatë, në të njëjtën kohë, është gjithashtu e vërtetë se jo të gjithë duhanpirësit gjatë gjithë jetës janë të dënuar të zhvillojnë kancer.

Në fakt, shumica dërrmuese JO. Shkencëtarët kanë pyetur prej kohësh pse dhe një studim i ri i shton peshë idesë se gjenetika luan një rol të rëndësishëm, raporton Science Alert.

Midis njerëzve që pinë duhan, por nuk zhvillojnë kurrë kancer të mushkërive, studiuesit kanë gjetur një avantazh të qenësishëm. Qelizat që rreshtojnë mushkëritë e tyre duket se kanë më pak gjasa të ndryshojnë me kalimin e kohës.

Gjetjet sugjerojnë se gjenet e riparimit të ADN-së janë më aktive te disa individë, të cilët mund të mbrohen kundër kancerit, edhe kur cigaret pihen rregullisht.

Studimi përdori profile gjenetike të marra nga bronket e 14 njerëzve që nuk kishin pirë kurrë duhan dhe 19 duhanpirësve të lehtë, të moderuar dhe të rëndë.

Qelizat sipërfaqësore të mbledhura nga mushkëritë e pjesëmarrësve u renditën individualisht për të matur mutacionet në gjenomet e tyre.

“Këto qeliza të mushkërive vazhdojnë për vite, madje edhe dekada, dhe për këtë arsye mund të grumbullojnë mutacione, si me moshën ashtu edhe me pirjen e duhanit,” shpjegon epidemiologu dhe pulmonologu Dr. Simon Spivak i Kolegjit të Mjekësisë Albert Einstein.

“Nga të gjitha llojet e qelizave të mushkërive, këto janë ndër ato që ka gjasa të bëhen kancerogjene”, thotë Dr. Spivak.

Sipas autorëve, gjetjet “tregojnë pa mëdyshje” se mutacionet në mushkëritë e njeriut rriten me moshën dhe dëmtimi i ADN-së tek duhanpirësit është edhe më i rëndësishëm.

Tymi i nikotinës ka qenë prej kohësh i lidhur me shkaktimin e dëmtimit të ADN-së në mushkëri, por hulumtimet e reja tregojnë se jo të gjithë duhanpirësit janë në të njëjtin rrezik.

Dr Spivak thotë se duhanpirësit më të mëdhenj nuk kishin ngarkesën më të lartë të mutacioneve.

“Të dhënat tona tregojnë se këta individë mund të kenë mbijetuar kaq gjatë pavarësisht nga pirja e duhanit, sepse ata ishin në gjendje të shtypnin depozitimin e mëtejshëm të mutacioneve.” “Ky barazim i mutacioneve mund të rezultojë nga këta njerëz që kanë sisteme shumë të specializuara për riparimin e dëmtimit të ADN-së ose detoksifikimin e tymit të cigares.”

Gjetjet mund të ndihmojnë në shpjegimin pse 80 deri në 90 për qind e duhanpirësve gjatë gjithë jetës nuk zhvillojnë kurrë kancer të mushkërive. Mund të ndihmojë gjithashtu për të shpjeguar pse disa njerëz që nuk pinë fare duhan zhvillojnë tumore.

Ndërsa tymi toksik i nikotinës duket se shkakton mutacione shtesë në qelizat e mushkërive, nëse këto mutacione zhvillohen në tumore varet nga sa mirë trupi mund të riparojë ADN-në ose të zvogëlojë dëmtimin e ADN-së.

Gjenet e përfshira në riparimin e ADN-së mund të trashëgohen ose të fitohen, dhe heshtja e gjeneve të riparimit është lidhur me zhvillimin e tumorit në kërkimet e mëparshme.

Gjenet nuk janë faktorët e vetëm që ndikojnë në rrezikun e kancerit të një personi. Faktorët mjedisorë si dieta mund të ndikojnë gjithashtu në lëndët ushqyese në trup, të cilët nga ana tjetër ndikojnë në zhvillimin e tumoreve.

Ajo që e bën trupin e një individi më të mirë në riparimin e ADN-së është ende një çështje debati, por gjetjet e reja sugjerojnë se ky proces është i lidhur ngushtë me zhvillimin e kancerit të mushkërive.

“Tani duam të zhvillojmë teste të reja që mund të masin aftësinë e dikujt për të riparuar ose detoksifikuar ADN-në e tyre, të cilat mund të ofrojnë një mënyrë të re për të vlerësuar rrezikun e dikujt për kancer të mushkërive”, tha gjenetisti Ian Weig.

Marketing