Hapja zyrtare e Samitit “Ballkani i Hapur” në Ohër: Çfarë do të diskutohet dhe nënshkruhet?

0
89

Sot në Ohër do të hapet zyrtarisht samiti i iniciativës rajonale Open Ballkan, ku do të marrin pjesë presidenti i Serbisë Aleksandar Vuçiç, kryeministrat e Maqedonisë së Veriut dhe Shqipërisë, Dimitar Kovaçevski dhe Edi Rama, përfaqësues nga Mali i zi dhe nga Bosnja dhe Hercegovina.

Siç është paralajmëruar, në Samit do të nënshkruhen disa marrëveshje dhe memorandume bashkëpunimi në fushën e arsimit të lartë, turizmit, kulturës dhe shërbimeve tatimore.

I ftuar në samitin, të cilin ai po merr pjesë si vëzhgues, është kryeministri malazes Dritan Abazovic, i cili mbështeti nismën Ballkani i Hapur.

I ftuar në samit është edhe kryetari i Këshillit të Ministrave të Bosnja dhe Hercegovina, Zoran Tegeltija.

Përveç kryeministrit Kovaçevski, në hapjen zyrtare të samitit sot do të flasin edhe presidenti serb Vuçiq dhe Rama, si dhe Abazovic dhe Tegeltija, komisioneri për zgjerim i BE-së, Oliver Varhelji dhe përfaqësuesi special i SHBA-së për Ballkanin Perëndimor, Gabriel Escobar, deklaruan nga Qeveria e Maqedonisë së Veriut.

Siç është paralajmëruar, në Ohër do të nënshkruhet Marrëveshja për bashkëpunim me Bankën Botërore në fushën e njohjes reciproke të diplomave dhe vlerësimeve shkencore për institucionet e arsimit të lartë dhe institucionet tjera dhe Memorandumi i mirëkuptimit për bashkëpunim në fushën e turizmit.

Gjithashtu do të nënshkruhet një Memorandum mirëkuptimi për bashkëpunimin kulturor të BB dhe një Memorandum Mirëkuptimi për bashkëpunimin e administratave tatimore të BB.

Janë planifikuar dy seanca plenare në fushën e turizmit dhe kulturës.

Ministrja serbe e Tregtisë, Turizmit dhe Telekomunikacionit Tatjana Matiç dhe Ministrja e Kulturës Maja Gojkoviç do të flasin gjithashtu në Samit.

Liderët e Open Ballkan do të takohen edhe me përfaqësues të organizatave ndërkombëtare.

Në fund të Samitit, kryeministrat Kovaçevski dhe Rama dhe presidenti Vuçiç do të mbajnë një konferencë për media.

Samiti filloi të martën pasdite në hotelin Metropol në Ohër, me takimin e liderëve të vendeve të Ballkanit të Hapur me ministrat e bujqësisë.

Të martën është mbajtur një darkë pune e liderëve të Open Ballkan.

Open Ballkan është një iniciativë rajonale e formuar nga Shqipëria, Maqedonia e Veriut dhe Serbia, me qëllim rritjen e bashkëpunimit ekonomik dhe të tjera ndërmjet të tre vendeve, si dhe përmirësimin e marrëdhënieve të ndërsjella.

Më 10 tetor 2019, Vuçiç, Rama dhe ish-kryeministri maqedonas, Zoran Zaev, nisën një iniciativë që u quajt jozyrtarisht “Shengeni i vogël”, e cila u mbështet nga BE dhe Shtetet e Bashkuara.

Qëllimi i nismës, siç tha në atë kohë presidenti Vuçiq, është lehtësimi i jetës së qytetarëve dhe përmirësimi i standardeve të jetesës.

Në samitin e Tiranës, në dhjetor 2021, u nënshkruan deri tani numri më i madh i dokumenteve të bashkëpunimit mes të tre vendeve.

Vuçiq, Rama dhe Zaev nënshkruan Marrëveshjen për Qasje të Lirë në Tregun e Punës në Ballkanin Perëndimor, e cila mundëson futjen e një leje të vetme pune për të tre vendet dhe Marrëveshjen për lidhjen e sistemit elektronik të identifikimit të qytetarëve të vendit. Banka Boterore.

Gjithashtu në Tiranë u nënshkrua Marrëveshja e Bashkëpunimit në Fushën e Veterinarisë, Fitosanitare dhe Sigurisë së Ushqimit dhe Kafshëve në Bankën Botërore dhe Marrëveshja ndërmjet Qeverisë së Serbisë dhe Këshillit të Ministrave të Shqipërisë për Njohjen Reciproke të Autoriteteve të Miratuara të Sigurisë dhe Sigurisë. AEOS).

Me atë rast u nënshkrua Marrëveshja ndërmjet Qeverisë së Maqedonisë dhe Këshillit të Ministrave të Shqipërisë për njohjen reciproke të miratimit të subjekteve të autorizuara ekonomike për siguri dhe siguri (AEOS). Në margjinat e samitit të Tiranës, u nënshkrua një marrëveshje bashkëpunimi midis organeve të akreditimit të tre vendeve.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here