Sa fitoi Rusia nga nafta dhe gazi në 100 ditët e para të luftës?

0
79

Është publikuar se sa ka fituar Rusia nga shitja e naftës dhe gazit në 100 ditët e para të luftës.

Rusia fitoi 93 miliardë euro nga eksportet e karburanteve fosile në 100 ditët e para të luftës në Ukrainë. Shumica e lëndëve djegëse fosile dërgohen në BE dhe çmimi mesatar i eksportit ishte rreth 60 përqind më i lartë se vitin e kaluar, sipas një studimi të ri.

Sipas një raporti të Qendrës së Pavarur për Kërkimin e Energjisë dhe Cilësisë së Ajrit në Finlandë, rreth 61 përqind e eksporteve të karburanteve fosile të Rusisë shkuan në Bashkimin Europian për rreth 57 milionë euro.

Importuesit individual të lëndëve djegëse fosile ruse janë Kina (12.6 miliardë euro), Gjermania (12.1 miliardë euro) dhe Italia (7.8 miliardë euro), sipas një raporti të publikuar nga AFP.

Shumica e të ardhurave të Rusisë nga karburantet fosile vijnë nga nafta e papërpunuar (46 miliardë euro), e ndjekur nga gazi i eksportuar nga Rusia përmes tubacioneve, derivateve të naftës, gazit natyror dhe qymyrit.

Çmimet e eksportit të karburanteve fosile të Rusisë janë mesatarisht 60 përqind më të larta se vitin e kaluar, thuhet në raport. Disa vende, si Kina, India dhe Emiratet e Bashkuara Arabe, kanë rritur importet e tyre të lëndëve djegëse fosile nga Rusia.

Franca rriti ndjeshëm importet e saj dhe u bë blerësi më i madh i gazit natyror në botë, tregon analiza.

“Ndërsa BE po shqyrton sanksione më të ashpra ndaj Rusisë, Franca ka rritur importet dhe është bërë blerësi më i madh në botë i gazit natyror”, tha analistja Lori Milvirta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here