Kuvendi debaton për të dytën ditë rebalancin e Buxhetit për vitin 2022

0
75

Në Komisionin Parlamentar të Financave dhe Buxhetit ka vazhduar sot debati për rebalancin e Buxhetit për vitin 2022.

Deputetët e shumicës mbeten në qëndrimin se me këtë ribalancim të buxhetit fokusi është tek nevojat e kompanive, për të siguruar likuiditetin e tyre, por edhe për të ruajtur sigurinë sociale të qytetarëve.

Sipas deputetes së LSDM-së, Zhaklina Llazarevska, ky buxhet plotësues vjen pas synimit të Buxhetit për vitin 2022, që paratë të shpenzohen në mënyrë strikte me qëllim. Tashmë, siç thonë ata, me rebalancin e Buxhetit do të marrin borxh edhe më me kujdes, vetëm për gjëra të nevojshme.

“Ajo që ne dhe kjo qeveri po bëjmë është të amortizojmë rrëmujën e të gjitha pasojave ekonomike të diktuara nga kriza globale ekonomike energjetike. Me rritjen e pagave në sektorë të ndryshëm dhe me pagën e rritur minimale, shporta sindikaliste nga viti 2016 e deri më sot është rritur për 19,3 % , tha sot në replikën e saj Lazarevska.

Ajo më tej theksoi se ka rritje të pagave në arsim para rebalancit të buxhetit, në arsimin fillor dhe të mesëm për 21.3 për qind. Tani ka një rritje shtesë prej 15 për qind.

Siç theksoi Llazarevska, në repartin e arsimit ka shkurtime në mjetet për ndërtimin e palestrave të shkollave ​​fillore, por jo edhe në ato që kanë filluar të ndërtohen. Gjithçka që është prerë, është prerë në një kornizë të arsyeshme dhe gjithçka që ka filluar të funksionojë do të vazhdojë të funksionojë.

Qëndrimi i opozitës është se ky ribalancim është një dëshmi e drejtpërdrejtë se vendi është në prag të falimentimit dhe i rrënuar ekonomikisht.

Deputeti Igor Zdravkovski nga VMRO-DPMNE në përgjigjen e tij të sotme tha se ky ribalancim ka reduktuar investimet në infrastrukturë. Sipas Zdravkovskit, në vend që të investojmë në investime kapitale, ne po pengohemi.

– Në Ministrinë e Transportit dhe Lidhjeve nuk është bërë asgjë. Ka ulje të shumës për 73,9 për qind, por edhe ulje të projektit për lehtësimin e tregtisë dhe transportit për 47,7 për qind. Me 38 për qind ranë edhe investimet në infrastrukturën rrugore. “Në vend që të rrisim investimet në infrastrukturën rrugore, ne po i dëbojmë investitorët nga këtu dhe po i dërgojmë në vende të tjera”, tha Zdravkovski.

Ai shtoi se ka stagnim sa i përket reformave në administratën publike, ku, siç tha ai, ka një rënie prej 62.5 për qind.

Gjithashtu, siç tha ai, reformat janë reduktuar në MPB, ndërsa në Ministrinë e Mjedisit për sa i përket cilësisë së ajrit është ulur për 15.3 për qind.

Në vend të kësaj, theksoi Zdravkovski, buxheti plotësues parasheh rritje të transfertave për organizatat joqeveritare.

Në përgjigjen e tij ai i tha qeverisë që të mbështesë amendamentet e paraqitura nga Federata e Sindikatave.

Ndryshe, me rebalancin e Buxhetit, të hyrat totale janë planifikuar në nivelin prej 245,8 miliardë denarë dhe janë rreth 6,9 miliardë denarë ose 2,9 për qind më të larta në krahasim me parashikimet fillestare të buxhetit. Shuma e gjithsej shpenzimeve është 288,5 miliardë denarë ose rreth 161,1 miliardë denarë (5,9 për qind) më shumë se parashikimet fillestare me planin për vitin 2022. Shpenzimet kapitale janë planifikuar në nivelin prej 32,2 miliardë denarë dhe janë rreth gjashtë miliardë denarë më të ulëta se plani për vitin 2022, por nga Qeveria paralajmërojnë se do të vazhdojnë projektet për ndërtimin e rrugëve, hekurudhave, gazsjellësit.

Rebalanci i Buxhetit parasheh rreth 70 milionë euro për masa kundër krizës, të cilat, siç paralajmëruan zyrtarë të qeverisë në të kaluarën, do t’u drejtohen atyre që kanë më shumë nevojë.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here