Në Shkup do të mbahet koncert në nder të pianistit të mirënjohur amerikan, Derek Han

0
80

Në Filharmoninë e Maqedonisë së Veriut për herë të parë në vendin tonë më 27 Qershor (E Hënë) në ora 19:30 do të mbahet koncerti në nder të figurës së pianistit të shquar amerikan, Derek Han. Shfaqja sillet në skenë si rezultat i bashkëpunimit mes Filharmonisë së Maqedonisë së Veriut, Organizatës Joqeveritare Muza, Ministrisë së Kulturës së vendit tonë dhe Western Union.

Biletat e shfaqjes mund të rezervohen në www.derekhantributeconcert.com .

Derek Han është padyshim ndër pianistët më të shquar amerikanë të brezit të tij. Megjithëse fillimisht ai u identifikua me koncertet e Mozart, Haydn dhe Beethoven – jo më pak sepse ai i regjistroi të gjitha me përgjigje kritike përgjithësisht të favorshme – ai zotëron një repertor të gjerë që përfshin edhe koncertet e Mendelssohn, Chopin dhe MacDowell. si koncerte individuale nga Rachmaninov, Çajkovski dhe Shostakovich, përveç një numri të madh veprash solo dhe kamertale. Stili i Hanit është origjinal, por mjaft i drejtpërdrejtë në tonet e tij të qarta, karakterin e gjallë dhe rrjedhshmërinë dhe saktësinë teknike.

Han lindi në Columbus, OH, më 27 qershor 1957, nga prindër kinezë. Ai u bë i aftë në piano që në moshë të re, dhe më pas u diplomua në Juilliard në moshën 18-vjeçare. Mësuesja e tij atje ishte Ilona Kabos, por ai studioi nën një varg edhe më të shquar pas diplomimit: Gina Bachauer, Lili Kraus dhe Guido Agosti.

Zbulimi i Han erdhi në vitin 1977 kur ai fitoi çmimin e parë në Konkursin Ndërkombëtar të Pianos në Athinë. Kështu ai përjetoi një rritje meteorike në fund të viteve ’70 dhe në fillim të viteve ’80, duke u shfaqur si solist me orkestra të ndryshme europiane dhe amerikane të nivelit të parë dhe të dytë dhe si recitalist në një sërë lokalesh të rëndësishme koncertesh. Ai filloi të shfaqej rregullisht në Festivalin e Muzikës Marlboro (me urdhër të Rudolf Serkin) dhe në shumë vende të mëdha koncertesh në Shtetet e Bashkuara dhe Evropë: Nju Jork, St. Louis, Buenos Aires, Berlin, Londër, Varshavë, Moskë dhe gjetkë.

Nga vitet 1990, Han ishte bërë jo vetëm një figurë e rëndësishme në skenën e koncerteve, por edhe një artist popullor regjistrimi, me shumicën e punës së tij, duke përfshirë ciklet e kompletuara të koncerteve Mozart, Haydn dhe Beethoven, duke u shfaqur në labelin Intersound Records. Në 1996 Han u ftua të shkonte në atë që do të bëhej një turne triumfues kritik me Sinfonia Varsovia në Afrikën e Jugut për të festuar ditëlindjen e 80-të të Yehudi Menuhin, i cili drejtoi orkestrën për serinë e koncerteve. Ndërsa karriera e tij muzikore u rrit, Han gjithashtu u përfshi në letrat me vlerë financiare, duke drejtuar kompaninë e tij të investimeve deri në 2005.

Në shekullin e ri Han vazhdoi të zgjeronte repertorin e tij. Ndër regjistrimet e tij të mëvonshme ishin një çift publikimesh nga viti 2006, i pari që përmban kuartetet e plota të pianos Brahms në Brilliant Classics dhe i dyti Koncertet Rachmaninov nr. 1 dhe nr. 2, me dirigjentin Carlos Miguel Prieto dhe Orkestrën Filharmonike Mbretërore.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here