Rusët po vonojnë të paguajnë borxhin e tyre të jashtëm, për herë të parë në një shekull

0
62

Për herë të parë në më shumë se njëqind vjet, Rusia nuk e ka paguar borxhin e saj të jashtëm në kohë, shkruan Bloomberg. Rusët duhet të paguajnë 94.6 milionë euro dhe janë të gatshëm ta paguajnë atë shumë, por pengohen nga sanksionet, të cilat pengojnë pagesat ndaj kreditorëve ndërkombëtarë.

Kremlini ishte i vendosur të parandalonte një skenar të tillë dhe ministri rus i financave Anton Siluanov e quajti situatën një farsë. Interesi prej 94.6 milionë eurosh ka arritur më 27 maj.

Rusët pretendojnë se i kanë dërguar paratë në Eurocliar, banka që duhej të shpërndante pagesën tek investitorët. Megjithatë, paratë ngecën aty dhe kreditorët nuk i morën paratë, shkruan Bloomberg.

Ndërkohë, disa mbajtës tajvanezë të bonove ruse nuk kanë marrë pagesa interesi, sipas Reuters, duke cituar dy burime. Paratë nuk kanë ardhur brenda tridhjetë ditëve nga maturimi, pra deri mbrëmë. Euroclear nuk donte të konfirmonte se pagesa ishte bllokuar, por tha se ishte në përputhje me të gjitha sanksionet.

Kjo situatë ka ndodhur për herë të fundit në vitin 1918 gjatë Revolucionit Bolshevik kur udhëheqësi i ri komunist Vladimir Lenin refuzoi të paguante borxhet e Perandorisë Ruse.

Ministri i financave Anton Siluanov pranoi se investitorët e huaj nuk do të mund të merrnin pagesa.

“Ka dy arsye. E para është se infrastrukturës së huaj i ndalohet të bëjë çdo gjë që lidhet me Rusinë. “E dyta është se investitorëve të huaj u ndalohet shprehimisht të marrin pagesa nga ne,” tha Siluanov.

Ai theksoi se Rusia dëshiron të shlyejë borxhin dhe se ka para të mjaftueshme për të shlyer borxhin e saj të jashtëm.

“E gjithë kjo situatë është një farsë,” tha ai.

BBC shkruan se mospërmbushja e detyrimeve është një goditje simbolike për Rusinë, por se do të ketë shumë pak pasoja direkte.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here