Propozimi francez nesër para deputetëve, do t’ju drejtohet edhe kryetarja e KE-së, Von Der Leyen

0
79

Propozimi francez nesër do të jetë para deputetëve në Kuvend, ndërsa seanca është caktuar pasi Qeveria ka dërguar në Kuvend disa nga dokumentet lidhur me propozimin. Kryetari i Kuvendit, Talat Xhaferi, ka caktuar edhe një seancë tjetër për të njëjtën ditë, gjysëm ore para fillimit të kësaj seance, në të cilën do të mbajë fjalim kryetarja e Komisionit Europian, Ursula von der Leyen.

Seanca në të cilën deputetët duhet të diskutojnë për Informatat për përmbajtjen e Propozimit për kornizën negociuese për negociatat për anëtarësim të Republikës së Maqedonisë së Veriut me Bashkimin Europian, të propozuar nga Presidenca e Francës me Këshillin e Bashkimit Evropian më 30 qershor 2022, është caktuar në orën 13:30.

Autoritetet mbajnë qëndrimin se propozimi francez është i mirë dhe se duhet pranuar në mënyrë që të hiqet vetoja bullgare dhe të zhbllohohet procesi i integrimit evropian të vendit. Opinion të kundërt ka opozita dhe moszbulimi i protokollit dhe përmbajtjes së tij, sipas saj, hedh dyshime shtesë për atë që po bën qeveria.

Ministri i Punëve të Jashtme, Bujar Osmani, dje ka vlerësuar se frika nga bullgarizimi është e pabazë dhe se bëhet fjalë për spekulime që përdoren që dikush të fitojë pikë politike.

Në këtë fazë, thekson Osmani, nuk ka formulim më të qartë për gjuhën siç është në kornizën e propozuar nga presidenca franceze. Korniza nuk ka të bëjë me Protokollin dhe Protokolli do të publikohet, siç tha shefi i diplomacisë, para takimit të tij me ministren bullgare Teodora Gençovska.

Sipas Osmanit, logjika për të mbetur të bllokuar që Bullgaria të mos na bllokojë në të ardhmen është një qasje irracionale.

Ai shpjegoi gjithashtu se deklaratat e njëanshme nuk kanë asnjë rëndësi juridike, por janë vetëm për përdorim të brendshëm.

– Bullgaria, edhe pse do të thotë diçka për publikun e saj, do të votojë për një kornizë në të cilën gjuha maqedonase është e pastër. Dhe ne tani po përpiqemi të kapemi nga diçka që është krejtësisht e parëndësishme në kushtet kur për herë të parë në historinë tonë kemi një dokument dhe propozim të tillë të pranuar nga Bullgaria. Gjatë gjithë kohës, qëndrimi bullgar ishte se nuk kishte mundësi që gjuha maqedonase të ishte në kornizë. Është kërkuar që ajo të jetë “gjuha zyrtare” e Maqedonisë së Veriut. Pastaj kishte opsione të tjera, tani për tani, kjo zgjidhje është absolutisht e pastër. Nëse do ta kishim shkruar vetë kornizën, nuk mund të kishim shkruar ndryshe për gjuhën. Këto janë formulimet, tha Osmani.

Për seancën e paraparë për të enjten, në rendin e ditës të së cilës do të jetë propozimi francez, Osmani theksoi se më të rëndësishmet do të jenë konkluzionet, përkatësisht drejtimet që do t’i dërgohen Qeverisë.

– Më të rëndësishmet do të jenë konkluzionet e Kuvendit, në të cilat Qeverisë do t’i jepet një mandat i qartë se çfarë mund dhe nuk mund të bëhet gjatë procesit të negociatave. Unë kam disa informacione se çfarë konkluzione po diskutojnë grupet parlamentare. Mendoj se konkluzionet do të kenë një peshë të rëndësishme për të dhënë drejtim, tha ministrja.

Kryetari i VMRO-DPMNE-së, Hristian Mickoski, megjithatë dje tha se fakti që protokolli ende nuk është publikuar dhe nuk dihet se çfarë përmban flet për faktin se qeveria, siç tha ai, dëshiron t’i shtyjë francezët. propozim në mënyrë kontrabandiste.

– Thelbi është protokolli. Protokolli nuk është dorëzuar, as nuk mendoj se do ta dorëzojnë, sepse të gjithë këtë po planifikojnë ta futin kontrabandë, siç po bëjnë në pesë vitet e fundit, tha Mickoski në protestën e sonte kundër propozimit francez.

Sipas tij, nuk ka logjikë pretendimet që fillimisht të nënshkruhet protokolli, e më pas të publikohet përmbajtja e tij.

Është njëlloj sikur të vi tani në shtëpinë tuaj dhe t’ju vë një fletë letre dhe t’ju them ta nënshkruani këtë dokument që vendos të ardhmen e familjes tuaj pa e lexuar. Dhe ju do të më thoni që nuk do ta nënshkruaj sepse nuk e di se çfarë thotë. Unë them mos u shqetësoni, ai është i mirë për të ardhmen tuaj, besoni atij, duhet ta nënshkruani. A do ta nënshkruani?, pyeti Mickoski.

Ai kërkoi nga deputetët e LSDM-së që ta refuzojnë propozimin dhe të mos i votojnë informatat në Kuvend, e ai nga ana e tij tha se do të heqë dorë nga kërkesa për zgjedhje të parakohshme.

Qëndrimi i Bashkimit Demokratik, pjesë e mazhorancës qeverisëse, është se duhet të sigurohet një konsensus më i gjerë për konkluzionet e propozuara për propozimin francez nga të gjitha partitë në Kuvend, si nga pushteti ashtu edhe nga opozita. Kryetari i partisë, Pavle Trajanov, ka theksuar se nëse “nuk krijohet unitet rreth kësaj kornize negociuese”, atëherë partia e tij Lidhja Demokratike nuk do ta mbështesë të njejtin.

Qëndrimi i Bashkimit Demokratik për këtë çështje strategjike është se duhet të sigurohet një konsensus më i gjerë. Në atë drejtim, Kuvendi duhet të nxjerrë konkluzione të pranueshme për shumicën e deputetëve, përkatësisht për të gjitha partitë e rëndësishme politike të përfaqësuara në Kuvend, përfshirë edhe opozitën, tha Trajanov.

Qeveria, sipas kërkesave të koordinimit në Kuvend, dje pasdite në Kuvend i dorëzoi një shtesë në Informatat për përmbajtjen e kornizës Propozim-negociator për negociatat për anëtarësim të Republikës së Maqedonisë së Veriut me BE-në.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here