Dita Botërore e Hepatitit – Telegrafi

0
93

Data 28 korrik është zgjedhur si Dita Botërore e Hepatitit, në nder të ditëlindjes së profesor Baruch Blumberg Samuel, zbuluesit të virusit të hepatitit B dhe vaksinës së parë të hepatitit B.

Kjo ditë shënohet çdo vit më 28 korrik për të rritur ndërgjegjësimin dhe për të promovuar veprimet globale për hepatitin viral.

Hepatiti është një inflamacion i mëlçisë. Ekzistojnë pesë lloje kryesore të virusit të hepatitit – A, B, C, D dhe E. Hepatiti B dhe C çojnë në sëmundje kronike në qindra miliona njerëz në mbarë botën, dhe së bashku janë shkaku më i zakonshëm i cirrozës së mëlçisë, kancerit të mëlçisë dhe vdekjet e lidhura me hepatitin viral.

Që nga viti 2019, rreth 116 milionë njerëz në Paqësorin Perëndimor jetojnë me hepatit B dhe 10 milionë me hepatit C. Ndërsa ka ndërhyrje të bazuara në fakte, efektive dhe të sigurta për të diagnostikuar, trajtuar dhe parandaluar hepatitin kronik B dhe C, shumica njerëzit mbeten të pa diagnostikuar dhe të pa trajtuar.

Në Paqësorin Perëndimor, vetëm 18% e njerëzve që jetojnë me hepatit B janë diagnostikuar dhe 5% kanë marrë trajtim. Për hepatitin C, 25% e njerëzve janë diagnostikuar dhe 10% kanë marrë trajtim.

Pesë veprime për të mbrojtur veten nga hepatiti:

-Përdorni gjithmonë injeksione sterile

-Përdorni brisqet dhe tehet tuaja

-Praktikoni seksin e sigurt

-Përdorni pajisje të sigurta për tatuazhe dhe shpim

-Vaksinoni foshnjat kundër hepatitit B

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here