Mosliberalizimi i vizave nga BE-ja, AAK propozon rezolutë (Dokument)

0
111

Kuvendi i Kosovës ka nisur seancën plenare me debatin lidhur me mosliberalizimin e vizave për Kosovën.

Shefi i Grupit Parlamentar të AAK-së, Besnik Tahiri ka propozuar miratimin e një rezolute lidhur me këtë çështje.

“Ne e kemi thirrur këtë debat duke e parë të nevojshme që Kuvendi të ketë një qëndrim dhe përmes një rezolute ta ngrisim këtë çështje edhe te BE-ja për një vendim meritor”, ka thënë ai.

Në këtë projektrezolutë të cilën e ka siguruar Telegrafi përmenden shtatë pika:

1. Komisioni Evropian të merr vendim meritor për liberalizimin e vizave për qytetarët e Republikës së Kosovës në afat sa më të shpejt kohor

2. Qeveria e vendit të nisë hartimin e platformës nacionale politike-ekonomike kundruall zhvillimeve të BE ndaj Kosovës, përfshi refuzimin eventual të liberalizimit të vizave për Kosovën dhe vazhdimin e status quous dhe gjithashtu pozicionimin e Republikës së Kosovës pas eventualisht liberalizimit të vizave. Platforma t’i prezantohet Kuvendit për miratim

3. Qeveria e Republikës së Kosovës duhet të ketë përfshirje të ekspertëve më të mirë të vendit për të ndihmuar në hartimin, monitorimin dhe vlerësimin e një platforme të tillë nacionale, dhe Kuvendi të ketë të drejtën për të ftuar dhe për të dëgjuar vlerësimet e ekspertëve përkatës për të njëjtën

4. Qeveria e vendit të mbahet përgjegjëse dhe llogaridhënëse sipas frymës kushtetuese dhe t’u ofroi qytetarëve vizion të qartë për politika që do të ndjek shteti ynë në drejtim të anëtarësimit dhe mbrojtjes së mirëqenies së qytetarëve të vendit

5. Të jetë përgjegjësi e të gjitha institucioneve publike realizimi dhe kontributi në përmbushjen e një platforme të tillë si projekt për mbrojtjen e interesave nacionale të vendit. Të trajtohet si pjesë e domosdoshme e raportimeve të rregullta nga institucionet sipas rregullave aktuale në fuqi

6. Qytetarët e Republikës së Kosovës nuk duhet të penalizohen nga situata politike në Bashkimin Evropian

7. Republika e Kosovës refuzon të kthehet në një model eksperimental ku temat e mbyllura si liberalizimi të rikthehen në tavolinë të diskutimit. /Telegrafi/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here