A mundet që hetimi i FBI-së ndaj Trump t’ia ndalojë kandidimin për president në vitin 2024?

0
177

Bastisja tronditëse e FBI-së në Mar-a-Lago nxiti shpejt një debat të nxehtë ligjor nëse një dënim do të skualifikonte ish-presidentin amerikan, Donald Trump nga kandidimi përsëri për Shtëpinë e Bardhë.

Ndërsa ekspertët politikë dhe ligjorë u bashkuan për ta quajtur bastisjen e së hënës si të paprecedentë, kishte pak konsensus nëse ai mund të shkatërronte shanset e Trumpit për një kandidim në 2024 – apo edhe t’i jepte atij një fitore të sigurt.

Menjëherë pasi Trump konfirmoi bastisjen – duke thënë se prona në Florida ishte “nën rrethim” dhe “e pushtuar” nga federalët – shumë ekspertë ligjorë vunë në dukje një ligj me të cilin thanë se Trump mund të goditet nëse do të dënohej për marrjen e të dhënave të klasifikuara presidenciale, mendohet gjerësisht. të ishte shkelja e mundshme federale që bastisja po hetonte.

Marc Elias, një avokat për fushatën presidenciale të Hillary Clinton-it në vitin 2016, e theksoi atë si një “arsye vërtet, vërtet të madhe pse bastisja sot është një sukses i mundshëm në politikën amerikane”.

Ai u lidh me një pamje të ekranit të 18 U.S.C. 2071, i cili e bën krim nëse ata që kanë në dorëzim dokumentet qeveritare “me dashje dhe në mënyrë të paligjshme fshehin, heqin, gjymtojnë, fshijnë, falsifikojnë ose shkatërrojnë” ato.

Kushdo që dënohet përballet me burgim deri në tre vjet – dhe “do të humbasë detyrën dhe do të skualifikohet nga mbajtja e ndonjë posti nën Shtetet e Bashkuara”.

Historiani presidencial Michael Beschloss u pajtua – ndërsa vuri në dukje se bastisja e paprecedentë erdhi saktësisht 48 vjet pas natës kur Presidenti i atëhershëm, Richard Nixon dha dorëheqje, skandali që çoi në ligjet që Trump tani dyshohet se po hetohet.

“Ky është një ligj i vërtetë dhe nëse Donald Trump e ka shkelur atë ligj… kjo ka dënime reale, duke përfshirë faktin se ai mund të mos jetë në gjendje të shërbejë kurrë më në zyrën federale”, tha Beschloss për MSNBC.

Megjithatë, një mori ekspertësh të tjerë ligjorë këmbëngulën se blloku ligjor ishte vendosur prej kohësh të mos zbatohej.

“Nëse Trump dënohet për shkelje të këtij statuti, a mund të skualifikohet nga presidenca? Jo,” këmbënguli Josh Blackman, një profesor i së drejtës kushtetuese në Kolegjin Jugor të Teksasit.

Ai vuri në dukje se ligjet u shqyrtuan në mënyrë shteruese në vitin 2015 kur Clinton u akuzua për ruajtjen e materialeve të klasifikuara në serverin e saj privat të postës elektronike – dhe se një bllokim i mundshëm ishte përjashtuar.

Ai ishte një nga shumë që cituan vendimet e Gjykatës së Lartë – të mbështetura më vonë nga gjykata të tjera – që argumentuan se Kongresi nuk mund të ndryshojë kriteret e përshtatshmërisë të përcaktuara në Kushtetutë.

Profesori i drejtësisë, Seth Barrett Tillman – një nga ata që shkroi për ligjet e zbatueshme në 2015 – vuri në dukje të hënën se kufizimet e vetme për të drejtën presidenciale ishin shtetësia, vendbanimi dhe mosha.

“Edhe pse ish-presidenti mund të jetë në rrezik ligjor, në varësi të fakteve, një dënim penal nuk do ta pengonte atë nga një tjetër kandidim për postin e zgjedhur federal, përfshirë presidencën”, shkroi Tillman në Twitter.

“Si çështje ligjore, Trump do të ishte i lirë të kandidonte për president – edhe kur është në burg”, këmbënguli ai.

Elias, ish-avokati i Clinton-it, i cili sugjeroi se Trump mund të ndalohej të merrte detyrën, tha se ligji ishte aq i paqartë sa “pa dyshim do të kishte një sfidë kushtetuese” në gjykata.

“Por ideja që një kandidat do të duhej të kundërshtonte këtë gjatë një fushate është për mendimin tim një ‘blockbuster në politikën amerikane’,” tha ai, duke iu referuar pretendimit të tij fillestar.

“Dikush mund të spekulojë se si do të rezultonte, por është e paprecedentë”, tha ai.

E gjithë kjo do të zbatohej vetëm nëse Trump do të dënohej ndonjëherë për një krim. Ai e ka mohuar ashpër keqbërjen, duke thënë më parë se të dhënat presidenciale janë dorëzuar “në një proces të zakonshëm dhe rutinë”.

Të tjerë sugjeruan gjithashtu se bastisja vetëm do të forcojë më tej mbështetjen e ndjekësve të Trump, shumë prej të cilëve nxituan ta mbështesin atë jashtë Mar-a-Lago, duke ndarë besimin e tij se ai po synohet padrejtësisht.

“Nëse ata bastisën shtëpinë e tij vetëm për të gjetur dokumente të klasifikuara që ai mori nga Shtëpia e Bardhë,” i tha një ekspert ligjor Politico, “ai do të rizgjedhet president në vitin 2024. Do të dëshmohet se është gabimi më i madh i zbatimit të ligjit në histori”, tha eksperti.

Komandanti i përgjithshëm i 45-të ka pohuar se ka mundësi që të garojë në vitin 2024 dhe publikoi një video të stilit të fushatës, disa orë pas bastisjes. /Telegrafi/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here