A duhet të hani para apo pas stërvitjes?

Ushqimi i duhur është i rëndësishëm kur ushtroheni, kështu që mund të pyesni veten nëse është më mirë të hani para ose pas një stërvitje.

Në përgjithësi, se kur duhet të hani mund të varet nga qëllimet tuaja personale të fitnesit, stërvitjet tuaja të planifikuara dhe çdo shqetësim themelor shëndetësor.Ushqyerja dhe stërvitja janë dy nga faktorët më të rëndësishëm për shëndetin tuaj të përgjithshëm. Për më tepër, të dy faktorët ndikojnë njëri-tjetrin. Ushqimi i duhur mund të ushqejë stërvitjen tuaj dhe të ndihmojë trupin tuaj të rikuperohet dhe të përshtatet. Megjithatë, një pyetje e zakonshme është nëse duhet të hani para ose pas stërvitjes.

Kjo mund të jetë veçanërisht e rëndësishme nëse ushtroheni në mëngjes. Studimet kanë treguar se reagimet e trupit tuaj ndaj ushtrimeve mund të ndryshojnë në bazë të faktit nëse hani apo jo para stërvitjes. Studimet tregojnë se sheqeri në gjak është më i lartë para dhe gjatë stërvitjes kur hani para stërvitjes.Duke pasur parasysh se trupi juaj djeg më shumë yndyrë për energji kur agjërohet, është joshëse të mendosh se kjo do të çojë në humbje më të madhe të yndyrës me kalimin e kohës. Për shkak të kësaj, disa shkencëtarë besojnë se reagimi i trupit tuaj ndaj ushtrimeve me stomak bosh do të shkaktonte ndryshime më të dobishme në yndyrën e trupit sesa ushtrimet pas ngrënies.

Megjithatë, pavarësisht nga disa prova që tregojnë përfitime të mundshme të ushtrimit para se të hani, nuk ka asnjë provë të fortë që ushtrimi me stomak bosh çon në humbje më të madhe të peshës ose yndyrës. Edhe pse janë kryer kërkime të kufizuara, dy studime nuk treguan asnjë ndryshim në humbjen e yndyrës midis grave që ushtroheshin pa ngrënë dhe atyre që ushtroheshin pasi kishin ngrënë.