A është e vërtetë që lëkura e yndyrshme plaket më ngadalë?

Gjëja e parë që duhet të dini është se lëkura e yndyrshme përmban një përqendrim më të lartë të gjëndrave që prodhojnë. Dendësia e këtyre gjëndrave çon në një dermë më të trashë, e cila është shtresa e mesme e lëkurës që mbështet dhe i jep strukturë shtresës së jashtme të lëkurës.

Çfarë tjetër ndikon në plakjen e lëkurës?

Shumë faktorë, duke përfshirë metabolizmin, gjenetikën, stresin, dietën, stërvitjen dhe ndotjen, ndikojnë në plakjen e lëkurës. Të kesh lëkurë të yndyrshme nuk do të thotë se je i mbrojtur nga plakja. Ndërsa gjenetika luan një rol të madh në mënyrën se si lëkura ndryshon ndërsa plakemi, është e rëndësishme të mbani mend se sjellja gjithashtu ka një ndikim.

Sjelljet si të kujtojmë gjithmonë SPF-në, të mbajmë një peshë të shëndetshme, të qëndrojmë të hidratuar, të shmangim duhanin dhe të kujdesemi për lëkurën tonë kanë një ndikim të madh në lëkurën tonë, megjithëse nga ajo që është e koduar në gjenet tona.

Pavarësisht nëse keni lëkurë të thatë, të yndyrshme apo të kombinuar, plakja mund të krijojë rrudha, dobësi dhe të ndryshojë strukturën e lëkurës tuaj.

Si përfundim mbani në mend se njerëzit me lëkurë të yndyrshme kanë disa avantazhe në lidhje me plakjen e lëkurës pasi ka të ngjarë të shfaqin më pak linja të holla. Lëkura e yndyrshme gjithashtu mund të sigurojë mbrojtje nga dëmtimi UV dhe të veprojë si një hidratues natyral. Por dermatologët thonë se lëkura e yndyrshme nuk plaket domosdoshmërisht më mirë se llojet e tjera të lëkurës.

Edhe pse ne të gjithë vazhdojmë të plakemi, kur kujdesemi për trupin dhe lëkurën tonë brenda dhe jashtë, koha do të bëhet aleati ynë më i mire.