A jetohet me një rrogë apo pension në Gjermani, RTL bisedon me një grua gjermane

Jeta në Gjermani po bëhet e vështirë. Të ardhurat mujore për shumëkë nuk mjaftojnë për të jetuar dhe pensionistët janë ndër grupet që mezi mbijetojnë.

Mediat gjermane transmetojnë shpesh deklaratat e pensionistëve duke u treguar se sa e vështirë është në të vërtetë. Të martën, më 24 tetor, RTL gjerman publikoi një histori të 67-vjeçares Hildegard F., e cila thotë se nuk mund të jetojë me pensionin e saj, sepse pasi që i paguan të gjitha faturat e shërbimeve, në fund i ngelin aq pak para të ndara 11 euro në ditë për ushqimin.

Hildegard F. ishte asistente ligjore, punoi gjithë jetën, ndonjëherë edhe me orar të reduktuar, sepse kujdesej për dy fëmijë. Ajo tani është e dëshpëruar nga jeta që po e kalon me mbijetesë.

“Askush nuk ka mbetur me asgjë. Askush”, thotë gruaja e dëshpëruar.

Hildegard F. nuk është unike. Shoqata Lichtblick Senior Aid ndihmon të moshuarit me një pension të vogël. Vetëm në Mynih janë 4000 njerëz që kërkojnë rregullisht ndihmë nga shoqata.

“Në vitet e fundit, pensionistët telefonojnë rreth datës 20 të muajit dhe thonë se nuk kanë para të mjaftueshme për nevojat elementare, tani telefonojnë në datën 10 të muajit”, thotë Brigitte Grung nga “LichtBlick Senior Aid” në Mynih.

Për të parandaluar varfërinë në pension, partia gjermane “Die Linke” bën thirrje për një rishikim themelor të pensioneve, shkruan revista Phoenix.

“Nuk na duhet një pension minimal prej 1200 eurosh për të parandaluar varfërinë”. Ky është minimumi”, tha Dietmar Barch (Die Linke).

Në qershor, më shumë se 690,000 pensionistë nga një numër vendesh morën sigurimin bazë, dhjetë për qind më shumë se një vit më parë.

Gratë janë veçanërisht të prekura nga varfëria në pleqëri, sepse fitonin pak gjatë jetës së tyre dhe nuk mund të punonin vazhdimisht.(INA)