Arkeologët zviceranë dhe shqiptarë zbuluan një vendbanim parahistorik 8500-vjeçar në bregun e liqenit të Ohrit!

Profesor Albert Hafner nga Universiteti i Bernës shpalli rezultatet e bashkëpunimit në kuadër të projektit rajonal EXPLO, i cili rezultoi në gjetje interesante pranë fshatit Lin, pranë Pogradecit, në pjesën shqiptare të liqenit të Ohrit, njofton Flaka

Nëpërmjet gërmimeve të kujdesshme dhe analizave të avancuara, ekipi i arkeologëve arriti në përfundimin se vendbanimi “Palafit” pranë Linit është vendbanimi më i vjetër i njohur në Evropë.

Profesor Hafner thotë se një nga rezultatet më të rëndësishme të projektit EXPLO është fakti se vendbanimet në rajonin e bregut të liqenit janë shumë më të vjetra nga sa pritej.

“Këtë e kanë treguar të dhënat nga “Ploça” dhe “Ohridati” (dy lokacione në bregun verior të liqenit të Ohrit, në Republikën e Maqedonisë) dhe Dispilio (Greqi, Liqeni i Kastorisë). Megjithatë, gjetjet më të vjetra nga Lini janë 100-200 vjet më të vjetra dhe po i afrohemi pikës kohore 6000 para Krishtit. Vendbanimi liqenor i Linit në bregun shqiptar të liqenit të Ohrit sigurisht që do të luajë një rol të rëndësishëm në kërkime në të ardhmen. Gjetjet tona tregojnë se zona e Linit në brigjet e liqenit të Ohrit shërbeu si qendër për zhvillimin e bujqësisë, zejtarisë dhe peshkimit rreth 8500 vjet më parë, thotë profesor Hafner.

Zbulimi është rezultat i bashkëpunimit mes arkeologëve shqiptarë dhe ekipit të Universitetit të Bernës. Aktivitetet e tyre të para ishin me partnerë në Republikën e Maqedonisë, si dhe me ekipin grek EXPLO.

“– “Që nga viti 2018 kemi vendosur kontaktet e para me kolegë nga Shqipëria. Që atëherë kemi pasur një bashkëpunim shumë të mirë dhe në fazën e fundit të projektit EXPLO jemi duke u fokusuar në Lin në Shqipëri, pasi shpresojmë që kjo faqe të jetë lidhja që mungon midis vendndodhjeve në Greqi dhe Republikën e Maqedonisë që kemi punuar. më parë. Gjetjet tona sugjerojnë se vendbanimi Palafite në Lynn është edhe më i vjetër se ato të ngjashme që gjenden në Italinë jugore dhe Evropë. Aktualisht, ky vlerësim bazohet në të dhënat e radiokarbonit nga një shtyllë e vetme. Seksionet e gërmuara në të gjitha vendbanimet liqenore në Mesdhe dhe Ballkan janë shumë të vogla për të identifikuar strukturat. Për herë të parë në vitin 2023 në Lynn hasëm gardhe dhe përmes tyre mund të arrijmë të deshifrojmë pjesë të arkitekturës së vendbanimeve, thekson profesor Hafner.

Ai shton se gërmimet në Linn do të vazhdojnë në vitin 2024.

“Dëshirojmë të thellojmë atë që kemi filluar në 2022 dhe 2023. Ne po përpiqemi të iniciojmë projekte të mëtejshme në rajon, por kjo kërkon burime të reja financiare. Gërmimet janë të shtrenjta dhe kërkimet e avancuara kërkojnë shumë para. Në rajonin e Alpeve, kërkimet në vendbanimet liqenore kanë vazhduar për 150 vjet. Zona e liqenit në Shqipëri, Greqi dhe Republikën e Maqedonisë është rajoni i dytë më i rëndësishëm në Evropë pas zonës alpine, me rreth 1000 zona dhe është ende i paeksploruar. Kjo fushë ofron potencial të madh për gjeneratat e ardhshme të studiuesve, është i vendosur profesori Hafner. Flaka