BE “oaza” e paqes, ndryshimet kushtetuese në “dioptrinë” e Rusisë!

Elitat politike në vend nuk e kanë luksin që ti qasen kësaj mundësie në mënyrë lakonike apo me kalkulime partiake. Ato nuk duhet të udhëhiqen nga iluzionet se refuzimet e ndryshimeve kushtetuese që janë kushti i vetëm që Maqedonia e Veriut të ecë pa pengesa në rrugëtimin e saj euro-integrues, mund të ketë një alternativë tjetër më të mirë. Integrimi i Maqedonisë së Veriut në BE varet kryesisht nga përpjekjet dhe përkushtimi i vetë elitave politike për të realizuar reforma dhe për të përmbushur kriteret e anëtarësimit

Nga Destan Jonuzi

Ndodhitë e fundit në Veri të Kosovës edhe njëherë treguan se Ballkani edhe më tej mbetet një “oazë” lundrimi mes Rusisë dhe “Perëndimit” dhe një “shkretëtirë” e paqes së brishtë mes popujve.

Në anën tjetër përpjekjet për të stabilizuar Ballkanin, si dhe për të parandaluar përshkallëzimin dhe telashet e mëtejshme, Bashkimi Evropian (BE) po bën përpjekje të shumta për të përshpejtuar integrimin evropian të vendeve kandidate.

Integrimi i Maqedonisë së Veriut në BE deri më tani është konsideruar si çështje e së ardhmes së saj dhe një interes strategjik parimor ndërkombëtar, por pas ndodhive të fundit në Veri të Kosovës, hapja e negociatave për anëtarësim është edhe çështje e sigurisë. Ngritja e çështjes së anëtarësimit të vendit në nivel sigurie është një shans i mirë për ta përshpejtuar atë rrugë.

Elitat politike në vend nuk e kanë luksin që ti qasen kësaj mundësie në mënyrë lakonike apo me kalkulime partiake. Ato nuk duhet të udhëhiqen nga iluzionet se refuzimet e ndryshimeve kushtetuese që janë kushti i vetëm që Maqedonia e Veriut të ecë pa pengesa në rrugëtimin e saj euro-integrues, mund të ketë një alternativë tjetër më të mirë.

A thua, për kundërshtarët e ndryshimeve kushtetuese, alternativa tjetër mund të jetë aleanca me Rusinë?!

Anëtarësimi i Maqedonisë në BE mund të jetë një hap i rëndësishëm për të zvogëluar ndikimin rus në Ballkanin Perëndimor.

Ndikimi politik dhe ekonomik i BE-së: Si anëtar i BE-së, Maqedonia do të përfshihet në një strukturë politike dhe ekonomike të integruar me vendet e tjera anëtare. BE-ja ka një ndikim të madh në vendimmarrjen politike dhe ekonomike në vendet anëtare, duke ofruar mbështetje financiare dhe politike për zhvillimin e tyre. Kjo do të zvogëlojë ndikimin e Rusisë dhe të vendeve të tjera që mund të kenë interesat e tyre në rajon.

Përforcimi i institucioneve demokratike: Procesi i anëtarësimit në BE kërkon përmirësimin e institucioneve demokratike dhe sundimin e ligjit në vendet aplikante. Kjo përfshin pavarësinë e gjyqësisë, luftën kundër korrupsionit dhe përmirësimin e transparencës në qeverisje. Përmes këtyre reformave, Maqedonia e Veriut do të forcojë shtetin ligjor dhe do të zvogëlojë hapësirën për ndikim të jashtëm, përfshirë ndikimin rus.

Integrimi rajonal dhe siguria e energjisë: Anëtarësimi në BE do të lehtësojë integrimin rajonal në Ballkanin Perëndimor, duke promovuar stabilitetin dhe bashkëpunimin mes vendeve. Ky faktor është i rëndësishëm në zvogëlimin e ndikimit rus, pasi BE-ja ka një interes në promovimin e stabilitetit dhe sigurisë në rajon. Përmes projekteve të infrastrukturës dhe bashkëpunimit në fushën e energjisë, Maqedonia e Veriut do të rritë pavarësinë e saj energjetike dhe do të zvogëlojë varësinë nga burimet energjetike rus.

Rusia ka shfaqur kundërshtim ndaj procesit të integrimit të Maqedonisë së Veriut në BE në disa raste. Sipas Rusisë, zgjerimi i BE-së në Ballkanin Perëndimor është shikuar si një shtyrje e ndikimit perëndimor në rajonin që konsiderohet si zonë e ndikimit rus.

Rusia ka përdorur mjetet politike dhe diplomatike për të ndikuar në procesin e integrimi të Maqedonisë së Veriut në BE. Për shembull, në vitin 2017, Rusia ka bllokuar një rezolutë në Këshillin e Sigurimit të OKB-së që kishte për qëllim të lehtësonte rrugën për fillimin e negociatave të anëtarësimit të Maqedonisë së Veriut me BE-në.

Gjithashtu, Rusia tenton të ndikojë edhe në opinionin publik në Maqedoninë e Veriut duke përdorur median dhe propagandën për të shpërndarë mesazhe negative dhe për të promovuar imazhin negativ të BE-së. Këto përpjekje kanë ndikuar në mospajtimin dhe ndarjet e brendshme në lidhje me integrimin e vendit në BE.

Megjithatë, është e rëndësishme të theksohet se ndikimi i Rusisë në Maqedoninë e Veriut në këtë proces është relativisht i vogël. Maqedonia e Veriut ka qëllim që të përmbushë kriteret e anëtarësimit të BE-së dhe ka përkrahjen e shumicës së vendeve të BE-së. Kështu, integrimi i Maqedonisë së Veriut në BE varet kryesisht nga përpjekjet dhe përkushtimi i vetë elitave politike për të realizuar reforma dhe për të përmbushur kriteret e anëtarësimit.