Berlini bën lëvizjen historike në Kiev, industria ushtarake gjermane ‘zbarkon’ në Ukrainë

Gjermania mund të shënojë një pikë të rëndësishme në ristrukturimin e gjeopolitikës evropiane pas luftës në Ukrainë në dritën e marrëveshjes midis Rheinmetall gjermane dhe kompanisë ukrainase Ukroboronprom, Leonardo e Kievit, një monokompani aksionere, guidë publike që bashkon të gjitha markat kryesore të mbrojtjes së vendit.

Rheinmetall dhe Ukroboronprom do të formojnë një sipërmarrje të përbashkët 51% nën kontrollin gjerman që do të sjellë ekspertizën dhe teknikën gjermane në Ukrainë për të riparuar tanket e Kievit dhe automjetet e tjera të luftës direkt në vendin e pushtuar nga Federata Ruse.

Një lëvizje e kalit që e çliron Berlinin, ndoshta përfundimisht, nga akuza se nuk është shumë aktiv në mbështetjen e Kievit dhe që hap premisat për një strategji madhështore me të cilën Republika Federale synon të riniset në pjesën e dytë të lojës ukrainase.

Vendosja e Rheinmetall, gjiganti industrial gjerman dhe kontraktori kryesor për mbrojtjen kombëtare, në Ukrainë do të thotë të vendosësh themelet për zinxhirët industrialë gjermanë për të hyrë në forcat pas luftës. Lëvizje prodomike për përfshirjen e Kievit në sferën gjeo-ekonomike të Berlinit në funksion të një hyrjeje të mundshme të vendit në Bashkimin Evropian.

Një lëvizje që nuk është aspak e dukshme, por që mund të kushtëzojë ndjeshëm trajektoret e ardhshme të Ukrainës në luftë dhe më gjerë. Kievi nuk do të jetë më i varur vetëm nga ndihma ushtarake perëndimore, por do të jetë në gjendje të bashkëprodhojë komponentë të asistencës teknike, të cilat janë thelbësore për funksionimin e armëve dhe mjeteve perëndimore.