Besimi: Do të jemi shteti i parë në botë që do t’i indeksojë pagat në sektorin publik me bruto pagën mesatare

Ministri i Financave, Fatmir Besimi konsideron se kërkesat e sindikatave janë legjitime sepse ata po luftojnë për të ruajtur standardin e jetesës para inflacionit. Në çdo takim me ta, tha ai sonte, ka një atmosferë dhe një vullnet për të arritur një zgjidhje, por kjo, theksoi ai, duhet të jetë e shëndetshme, sistematike dhe e qëndrueshme.

Sipas Besimit, Maqedonia e Veriut do të jetë vendi i parë në botë që do të indeksojë pagat në sektorin publik me bruto pagën mesatare.

“Ka disa gjëra të ndërthurura me krizën, sidomos kur flasim për inflacionin – është një fenomen që sjell shumë sfida dhe një pikë tjetër është spiralja. Këtu kërkesat e sindikatave janë legjitime, sepse luftojnë për të ruajtur standardin e jetesës para inflacionit. Edhe ne angazhohemi për këtë, por bisedojmë me ta për një hap më tej. Bisedimet janë duke u zhvilluar, nuk mund t’i publikojmë të gjitha aspektet në detaje, sepse nuk janë të harmonizuara plotësisht, por në përgjithësi jemi dakord në parim dhe do të jemi vendi i parë në botë që do të indeksojmë pagat e sektorit publik me bruto pagën mesatare. Ka shembuj me inflacion dhe me pagë minimale dhe me një bruto pagë mesatare që është në interes të punonjësve, mund të jemi të parët që përdorim një model të tillë. Një sugjerim është që marsi i vitit 2025 të jetë i plotë, por ne presim që procesi të përfundojë”, theksoi ministri në një intervistë për TV Sitel.

I pyetur nëse pret ndonjë marrëveshje nga mbledhja e nesërme e Këshillit ekonomiko social, ai u përgjigj se po punohet çdo ditë dhe në çdo mbledhje për afrimin e qëndrimeve.

Sa i përket kërkesave të punonjësve nga DAP-it që të kenë paga 30 për qind më të larta, Besimi pret që të gjendet një zgjidhje.

“Kjo është në lidhje me ligjin e ri me to dhe specifikat sepse në përgjithësi shërbimet e inspektimit dhe sigurisë në DAP, në Drejtorinë doganore, shërbimet financiare, kanë një sistem tjetër vlerësimi apo vlerësimi të pikëve. Tani, me sindikatat, po zgjidhim dinamikën e pagave në përgjithësi në sektorin publik, ku në fund edhe ato do të përfshihen. Dhe po bisedohet me një ndërmjetës, mendoj se do të arrijmë një zgjidhje të kuptueshme, të kemi një administratë dhe sektor publik cilësor për qytetarët dhe ekonominë”, tha ministri i Financave në daljen televizive.