Çfarë është ethet hemorragjike Kongo-Krime, si transmetohet dhe si të mbrohemi?

Pas vdekjes së vajzës së re Stipnik, e cila vdiq nga ethet hemorragjike kongo-krime nga pickimi i rriqrës, si dhe rasti i ri i infektimit të konfirmuar në një punonjës të Klinikës Infektive, i cili ishte në kontakt me vajzën, lind pyetja se çfarë dimë realisht për këtë sëmundje, si transmetohet, por edhe si të mbrohemi.

Autoritetet sigurojnë se nuk ka nevojë për panik dhe nuk presin raste të reja të etheve hemorragjike kongo-krime në të ardhmen e afërt.
Fakte

Ethet hemorragjike Krime-Kongo (CHF) është një sëmundje e përhapur e përhapur nga rriqrat e shkaktuar nga një virus (Nairovirus) i familjes Bunyaviridae.

Virusi i etheve hemorragjike Krime-Kongo shkakton shpërthime të rënda të etheve hemorragjike virale.

Vdekshmëria nga CKHT arrin deri në 40%.

Virusi transmetohet te njerëzit kryesisht nga rriqrat tek kafshët shtëpiake. Transmetimi nga njeriu te njeriu mund të ndodhë si rezultat i kontaktit të ngushtë me gjakun, sekrecionet, organet ose lëngjet e tjera trupore të individëve të infektuar.

CCHT është endemike në Afrikë, Ballkan, Lindjen e Mesme dhe Azi.

Nuk ka vaksinë për njerëzit dhe kafshët dhe trajtimi është simptomatik.

Transmetimi

Virusi CKHT transmetohet te njerëzit ose nëpërmjet pickimit të rriqrës ose nëpërmjet kontaktit me gjakun e infektuar ose indet e kafshëve gjatë dhe menjëherë pas therjes së kafshëve. Shumica e rasteve përfshijnë njerëz të përfshirë në punë me bagëti, si punëtorët e bujqësisë, punëtorët e thertoreve dhe veterinerët.

Transmetimi nga njeriu te njeriu mund të ndodhë si rezultat i kontaktit të ngushtë me gjakun, sekrecionet, organet ose lëngjet e tjera trupore të individëve të infektuar.

Shenja dhe simptoma

Kohëzgjatja e periudhës nga infektimi deri në shfaqjen e simptomave varet nga mënyra e marrjes së virusit. Pas infektimit nga pickimi i rriqrës, periudha është zakonisht një deri në tre ditë, me një maksimum prej nëntë ditësh. Periudha pas kontaktit me gjakun ose indet e infektuara është zakonisht pesë deri në gjashtë ditë, me një maksimum prej 13 ditësh të dokumentuara.

Fillimi i sëmundjes është i papritur, me dhimbje koke, temperaturë të lartë, dhimbje shpine, dhimbje kyçesh, dhimbje barku dhe të vjella. Gjithashtu nuk mungojnë sytë e skuqur, fytyra e skuqur, fyti i kuq dhe njolla të kuqe në qiell. Mund të shfaqet verdhëza dhe në raste më të rënda, ndryshimet e humorit. Me përparimin e sëmundjes, në trupin e pacientit shfaqen zona të mëdha të mavijosura, si dhe gjakderdhje nga hunda. Rimëkëmbja është e ngadaltë.

Në Maqedoni në të kaluarën ka pasur raste të etheve hemorragjike kongo-krime

Epidemia e parë e përshkruar e kësaj sëmundjeje në Republikën e Maqedonisë ishte në vitin 1971, kur në një familje në fshatin 13 persona u sëmurën me dy vdekje. Çiflik, Tetovsko. Pas këtij shpërthimi, një rast u konfirmua laboratorikisht në vitin 2010.

Duke qenë se ka kushte për vatrat natyrore në zona të tjera të republikës sonë, rrezik potencial paraqet edhe kjo sëmundje. Nga vendet fqinje, sëmundja është endemike në Kosovë, ndërsa raste sporadike janë regjistruar edhe në disa vende të tjera evropiane.

Parandalimi dhe kontrolli

Masat për parandalimin dhe kontrollin e sëmundjes kanë për qëllim:

Reduktimi i rrezikut të transmetimit nga rriqrat te njeriu:

 • Nëse jeni duke qëndruar në një vend ku ka rriqra, vishni rroba që nuk do të lënë pjesë të zbuluara të trupit – mbuloni krahët, këmbët dhe pjesët e tjera të ekspozuara – qafën, kokën;
 • Vishni veshje me ngjyrë të çelur për të lejuar zbulimin e lehtë të rriqrave në veshje;
 • Spërkatni veshjet me një spërkatje të bazuar në piretroidin sintetik – permetrin ose përdorni veshje të blera në dyqan, të trajtuara posaçërisht me permetrinë për të zvogëluar mundësinë e ngjitjes së rriqrave në veshje. Kini kujdes që të mos spërkatni spërkatjen në lëkurë në pjesët e zbuluara të trupit;
 • Mbrojtje shtesë do të sigurohet nga repelentët kundër rriqrave dhe insekteve me një përbërës të veçantë, i cili mund të aplikohet në lëkurë të zhveshur. Për të arritur efektin maksimal, aplikoni repelent çdo 1-2 orë nëse qëndrimi në zona me rrezik është më i gjatë (produktet kimike më të reja ofrojnë mbrojtje nga 8 deri në 12 orë). Përdorni ato sipas udhëzimeve të përshkruara sepse me përdorim të shpeshtë dhe të tepruar tek fëmijët, edhe pse të rralla, janë të mundshme efekte anësore në drejtim të komplikimeve të rënda neurologjike;
 • Pas ekspozimit të mundshëm ndaj pickimeve të rriqrave, bëni një inspektim të plotë të trupit dhe veshjeve tuaja, si dhe të trupit dhe veshjeve të fëmijëve tuaj. Kushtojini vëmendje të veçantë pjesëve me qime të trupit ku rriqrat kanë më shumë gjasa të ngjiten, duke përfshirë kokën, qafën dhe pas veshëve, veçanërisht te fëmijët. Gjithashtu rriqrat ngjiten shpesh nën sqetull, në gjoks, nën gji tek gratë, në palosjet e stomakut etj.);
 • Përpiquni të kontrolloni kafshët për praninë e rriqrave dhe, nëse janë të pranishme, t’i eliminoni ato në përputhje me rrethanat; dhe
 • Shmangni rajonet ku rriqrat janë të pranishëm dhe pjesët e vitit kur ato janë më aktive.

Reduktimi i rrezikut të transmetimit nga kafsha te njeriu:

 • Vishni doreza dhe veshje të tjera mbrojtëse kur trajtoni kafshët ose indet e tyre në zona endemike, veçanërisht gjatë therjes;
 • Vendosni kafshët në karantinë përpara se të hyjnë në thertore ose trajtojini në mënyrë rutinore me pesticide për dy javë para therjes.

Reduktimi i rrezikut të transmetimit nga njeriu te njeriu:

 • Shmangni kontaktin e ngushtë fizik me njerëzit që vuajnë nga CCHT;
 • Vishni doreza dhe pajisje mbrojtëse kur kujdeseni për njerëzit e sëmurë;
 • Lani duart rregullisht me sapun dhe ujë pas kujdesit ose vizitës së njerëzve të sëmurë.