Çfarë është ndërgjegja?

Ka tre shkolla kryesore mendimi. Teoria e rendit më të lartë thotë se vetëdija është truri duke parë veprimtarinë e vet. Truri është një makinë që ndërton simulime, se si funksionon bota jashtë dhe vetëdija është simulimi i trurit për vetveten. Teoria e vendit global të punës, argumenton se vetëdija është diçka që ndodh kur pjesë të ndryshme të trurit, lidhen së bashku për të ndarë informacione.

Dhe teoritë biologjike shohin për një proces të veçantë apo strukturë brenda trurit, që krijon vetëdijen; të tilla si luhatjet e sinjaleve ndërmjet neuroneve që shfaqen në skanimet e trurit tek subjektet e ndërgjegjshëm.