Dragana Trifkoviq, spiunja serbe e punësuar nga Shërbimi i Sigurisë Ruse, i është ndaluar hyrja në Kosovë që nga viti 2016

Një spiun serb që punon për Shërbimin e Sigurisë Ruse (FSB) është zbuluar se është i lidhur me një grup ekstremist neo-nazist që lufton në Ukrainën lindore. Dragana Trifkoviq, ish-deputete e Kuvendit të Serbisë dhe deputete e partisë radikale “Dveri”, është akuzuar se ka marrë pjesë si vëzhguese e rreme e zgjedhjeve në Krimenë e pushtuar nga Rusia. Ajo ka vizituar gjithashtu kampe ushtarake për fëmijë në Serbi dhe Rusi, ku adoleshentëve u mësohen vlerat “patriotike” pro-ruse dhe u jepen udhëzime ushtarake nga instruktorë me prirje neo-naziste.

Trifkoviqit i është ndaluar hyrja në Kosovë që nga viti 2016, pasi Agjencia Kosovare e Inteligjencës (AKI) e ka kategorizuar atë si agjent me ndikim të FSB-së. AKI-ja zbuloi identitetin e saj përmes një operacioni kibernetik, kur fotoja e saj u publikua me një letër krediti nga shërbimi rus.

Një nga bashkëpunëtorët e saj më të ngushtë është Oleksiy Yuriyovych Milchakov, i cili u bë i famshëm për veprimet e tij sadiste dhe të dhunshme kundër ushtarëve të kapur ukrainas. Milchakov ishte instruktor në kampet serbe në Serbi, në përgatitje për “luftërat serbe” për të luftuar përkrah rusëve në Ukrainë. Ai ishte gjithashtu udhëheqës i njësisë Rusich, anëtarët e së cilës deklaruan publikisht mbështetjen e tyre për ideologjinë neo-naziste.

Trifkoviç dhe Milchakov janë pjesë e një rrjeti organizatash ruse ose pro-ruse që organizojnë kampe ushtarake për fëmijë dhe të rinj në Rusi, Ballkan dhe disa vende evropiane. Në këto kampe, fëmijët mësojnë për teknikat e mbijetesës në natyrë dhe mënyrën e mbajtjes së armëve. Faqet e tyre në rrjetet sociale janë të mbushura me foto me uniforma dhe simbole neo-naziste.

Ky lajm tregon se si spiunazhi rus po përpiqet të ndikojë në rajonin e Ballkanit dhe të shfrytëzojë konfliktet etnike për të çuar përpara interesat e tij gjeopolitike. Ky lajm tregon edhe sesi ekstremizmi i djathtë është një fenomen i rrezikshëm që po përhapet në Evropë. (politiko.mk)