Google do të fshijë miliona llogari të Gmail muajin e ardhshëm

Google do të fillojë të fshijë miliona llogari të Gmail, Drive dhe Photos muajin e ardhshëm si pjesë e një përditësimi të madh të platformës.

Pastrimi do të ndikojë në të gjitha llogaritë personale të Google që kanë mbetur në gjendje të fjetur për të paktën dy vjet, me email, dokumente, takime në kalendar, foto dhe video të fshira përgjithmonë.

Kjo politikë u prezantua në fillim të këtij viti, por është vendosur të hyjë në fuqi në dhjetor 2023.

“Ne po përditësojmë politikën tonë të pasivitetit për llogaritë e Google për dy vjet në të gjithë produktet tona”, shkroi Ruth Kricheli, nënkryetare e menaxhimit të produkteve të Google, në një postim në blog në maj, raporton “Independent”.

“Ky përditësim përafron politikën tonë me standardet e industrisë rreth mbajtjes dhe fshirjes së llogarisë dhe gjithashtu kufizon sasinë e kohës kur Google ruan informacionin tuaj personal të papërdorur”.

Masa ka për qëllim mbrojtjen e përdoruesve aktivë të Google nga kërcënimet e sigurisë si mashtrimet e “phishing” dhe vjedhja e llogarisë.

Llogaritë e vjetra që nuk janë përdorur për vite janë zakonisht në rrezik nga hakerat pasi ata mund të përdorin të njëjtat fjalëkalime që janë komprometuar në shkelje të tjera të sigurisë, të cilat janë lehtësisht të disponueshme në “dark web”.

Çdo llogari në rrezik fshirjeje do të marrë “njoftime të shumta” përpara se të ndërmerret ndonjë veprim, tha Google.

Humbja e aksesit në një llogari të Gmail gjithashtu mund t’i parandalojë njerëzit që të përdorin platforma dhe shërbime të tjera në internet që lidhen me atë adresë emaili, edhe nëse ato nuk janë të lidhura me Google.

Për të mbajtur një llogari aktive dhe për të shmangur fshirjen, përdoruesit e Google këshillohen të hapin ose dërgojnë një email, të përdorin Google Drive, të shkarkojnë një aplikacion në Dyqanin e Google Play ose thjesht të bëjnë një “kërkim në Google” ndërsa janë të kyçur në llogari.

Çdo llogari që ka postuar një video në YouTube gjithashtu nuk do të ndikohet, pavarësisht se kur ka qenë aktive për herë të fundit.