Gurthemeli i Korridorit 10D, Grubi: S’ka Mickoski, as “Shën Mickoska” që mund ta ndalojë këtë projekt!

“Do të vihet fund pengmarrjes dhe bllokadës opozitare, ashtu siç nuk e bllokuan këtë projekt, askush nuk mund ta ndaloj dhe integrimin e vendit tonë në BE. Hipni të gjithë në trenin që çon drejt Brukselit sepse nuk ka kush ta ndalë”. Kështu tha në fjalën e tij, Artan Grubi – zëvendës kryeministër i parë dhe ministër për sistem politik dhe marrëdhënie ndërmjet bashkësive, në ceremoninë e vendosjes së gurthemelit të autostradës Prilep – Manastir të Korridorit 10D, informon Indeks.mk

“Kënaqësi që jemi sot së bashku, që ju shoh në këtë rast kaq madhështor në këtë moment madhështor. Falëmnderoj dhe mirënjohje për secilin individ, politikan, drejtorë e deputet që përkrah këtë projekt. Mirënjohje BE, SHBA-të, Republikën Turke për përkrahje nga fillimi e deri më sot, deri në përfundim të projektit. Fakti që shumica absolute e deputetëve janë në përkrahje të këtij projekti dmth që do të bëhet, ndaj s’ka Mickoski, as Shën Micko që mund ta ndalojë… Atë që sot e shihni në kuvend, është mesazh që I erdhi fundi pengmarrjes së ligjeve, dhe të ardhmes së këtij populli. Do të vihet fund pengmarrjes dhe bllokadës opozitare, ashtu siç nuk e bllokuan këtë projekt, askush nuk mund ta ndaloj dhe integrimin e vendit tonë në BE. Hipni të gjithë në trenin që çon drejt Brukselit sepse nuk ka kush ta ndalë!”, tha Grubi në fjalën e tij, përcjell Indeks.mk

Për tre seksionet e tjera të autostradës së Korridorit 8, ceremonia e vendosjes së gurthemelit u mbajt muajin e kaluar. Në Komisionin parlamentar për Çështje Evropiane tanimë ka nisur debati për ndryshimet në pesë ligjet që kanë të bëjnë me ndërtimin e korridoreve, të cilat janë propozuar nga Qeveria në procedurë të shkurtuar me flamur europian, me arsyetimin se këto korridore janë pjesë e rrjetit trans-europian të transportit dhe se është e nevojshme të bëhet lehtësimi i procedurave për ndërtim më të lirë dhe më të shpejtë.

Marrëveshja me “Bechtel dhe Enka”, një partner strategjik i angazhuar me ligj të posaçëm si për projektimin ashtu edhe për ndërtimin e autostradave, ka hyrë në fuqi më datën 22 të muajit të kaluar. Përmes Ndërmarrjes Publike për Rrugët Shtetërore tashmë janë transferuar 117 milionë eurot e para për aktivitetet përgatitore në pritje të punimeve të ndërtimit dhe me Programin për financimin e seksioneve të korridoreve janë paraparë gjithsej 243 milionë euro për këtë vit. Vlera totale e projektit, sipas njoftimeve fillestare nga Qeveria, do të jetë 1.3 miliardë euro, si dhe 300 milionë euro shtesë për shpronësim.(Indeks.mk)