Hapet xhamia më e madhe në botë pas Mekës dhe Medinës

Përpara muajit të shenjtë të Ramzanit, Algjeria ka inauguruar xhaminë e tretë më të madhe në botë dhe xhaminë më të madhe në Afrikë, e cila ishte vonuar për vite me radhë për shkak të ndryshimeve politike.

Presidenti algjerian Abdelmadjid Tebboune të hënën përuroi zyrtarisht Xhaminë e Madhe të Algjerit në bregdetin mesdhetar të kombit të Afrikës Veriore.

E njohur në vend si Djamaa El-Djazair, ajo përmban minaren më të lartë në botë me 265 metra, mund të strehojë 120,000 njerëz dhe është xhamia më e madhe në botë vetëm pas vendeve më të shenjta të Islamit në Mekën dhe Medinën e Arabisë Saudite.

Ajo u ndërtua gjatë shtatë viteve në formën e një strukture moderniste që shtrihet në pothuajse 70 hektarë e dekoruar me dru dhe mermer dhe përmban detaje arabe dhe afrikano-veriore. Thuhet se ka një platformë uljeje me helikopter dhe një bibliotekë që mund të strehojë deri në një milion libra.

Hapja zyrtare e xhamisë e lejon atë të presë shumë besimtarë dhe ngjarje publike gjatë muajit të Ramazanit, i cili fillon rreth datës 10 mars.

Por ngjarja e inaugurimit të saj ishte kryesisht ceremoniale, pasi ka qenë e hapur për turistët ndërkombëtarë dhe vizitorët shtetërorë në Algjeri për rreth pesë vjet, dhe u hap për herë të parë për lutje në tetor 2020, pasi bota përballej me COVID-19.

Algjeria tani krenohet me xhaminë më të madhe jashtë vendeve më të shenjta në Islam, por si raporton Al Jazeera projekti është shënuar nga vite vonesa dhe tejkalime të kostove. Gjithashtu është kritikuar se dyshohet se është ndërtuar në një zonë me rrezik sizmik, por qeveria e ka mohuar këtë.