Holanda akordon 132 milionë dollarë në paketën e re të financimit të ndihmës ushtarake për Ukrainën

Holanda ka ndarë 122 milionë euro për të mbështetur furnizimin me municion, pajisjet dhe sigurinë kibernetike të Ukrainës, njoftoi më 29 janar ministrja holandeze e Mbrojtjes Kajsa Ollongren.

Ollongren tha se 87 milionë euro do të shkojnë për blerjen e predhave të artilerisë për Ukrainën dhe 10 milionë euro do të shkojnë për përmirësimin e mbrojtjes kibernetike të Ukrainës.

Kontributi në mbrojtjen kibernetike është thelbësor pasi Ukraina “tashmë është përballur me disa përpjekje hakerimi dhe sulme kibernetike”, thuhej në njoftim.

Moska ka vendosur aftësitë e saj kibernetike kundër Ukrainës, duke përfshirë sulmet ndaj institucioneve qeveritare, sektorit të mbrojtjes, infrastrukturës energjetike, bankave dhe telekomunikacionit.

25 milionë euro të tjera do të përdoren për blerjen e pajisjeve nëpërmjet Fondit Ndërkombëtar për Ukrainën, një mekanizëm financimi i krijuar me iniciativën e Ministrisë së Mbrojtjes të Mbretërisë së Bashkuar në emër të Holandës, Norvegjisë, Danimarkës, Suedisë dhe Lituanisë.

“Është shumë e rëndësishme të mbështesim Ukrainën jo vetëm për një afat të shkurtër, por edhe për një afat të gjatë,” tha Ollongren.

Sipas njoftimit, donacionet rezultojnë nga konsultimet me Grupin e Kontaktit të Mbrojtjes së Ukrainës (UDCG), i njohur gjithashtu si grupi Ramstein.

Samiti i fundit i UDCG u mbajt online më 23 janar. UDCG përbëhet nga mbi 50 vende, duke përfshirë të 31 anëtarët e NATO-s, dhe është takuar rregullisht që nga prilli 2022 për të koordinuar ndihmën ushtarake për Ukrainën në luftën e saj kundër agresionit rus.