Kalkulime interesante me “tri pikat” e BDI-së: I pari që s’mund ta kalojë vetingun është Mickoski!?

Bashkimi Demokratik për Integrim (BDI) i propozoi opozitës një Plan 3-pikësh, që synon të fillojë një hetim i partive politike, duke filluar nga kryetarët dhe të gjithë mbajtësit e tjerë të funksioneve publike me prezencë të ekspertëve të komunitetit ndërkombëtar, për të siguruar objektivitetin dhe transparencën e hetimit.

“Hetimi, ose kërkesa e BDI-së për këtë lloj hetimi, synon të ofrojë objektivitet në proces, duke i dhënë fund kështu përplasjeve politike dhe akuzave të pabaza politike ndaj subjekteve të caktuara për pjesëmarrje në veprimtari kriminale të posteve publike”, thonë. BDI-së.

Por a do ta kalojë vetingun e BDI-së lideri i opozitës VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski?

Gazetari dhe njohësi i zhvillimeve politike në vend, Aco Kabranov, thotë për “Frontline” se Mickovski nuk mund ta akuzojë për krim, kur ai vetë i ka futur “gishtat në mjaltë”.

“Të gjithë e dimë për hidrocentralet e liderit opozitar të VMRO-DPMNE-së. Historitë se kur u bë lider i shiti, nuk janë të vërteta, ai thjesht e ka kaluar pronësinë vetëm në letër. Fushat e Dellçevës, po ashtu, janë një projekt kriminal i njerëzve nga majat e VMRO-DPMNE-së dhe EVN-së, mbajtja e çështjes në sirtarët e prokurorit më jep të drejtën të dyshoj për përfshirjen e tij personale. Ende ka shumë thashetheme të pakonfirmuara dhe të pahetuara për përfshirjen personale të Mickoskit në to. Prandaj më duket e neveritshme kur çdo të dytën ditë flet për njerëz të pushtetit, nënkupton LSDM-në dhe BDI-në, se janë kriminelë. Por përgjegjësi mund të kërkohet dhe të jepet ndëshkimi vetëm nga një person apo politikan i pastër”, tha Kabranov.

Në anën tjetër, sipas analistit politik, avokatit me profesion, Qenan Aliu, kushtet e VMRO-DPMNE-së janë joparimore, përveç kërkesës legjitime të opozitës për zgjedhje të parakohshme.
“Pika e tretë e BDI-së nuk do të realizohet kurrë, përderisa nuk ka një monitorim politik amerikan. Teoritë e demokracisë dhe teoritë e partive politike dhe të krizave politike deshifrojnë zgjidhjet e mundshme, por këtu ndodhin gjëra dhe veprime politike që nuk përputhen fare me teoritë e lartpërmendura shkencore, por thjesht veprimet politike kryhen brenda kuadrit partiak. interesat”, thotë Aliu.

Politologu Bllagojçe Atanasoski thotë se me këtë veprim BDI-ja e vuri opozitën para aktit kryer.

“Propozimi i BDI-së është që lideri i opozitës të vihet para një akti të kryer, pra të ngushtohet hapësira për manovra për interpretime të mëtejshme të ndryshme të negociatave në mes të qeverisë dhe opozitës, pra kush ka pranuar çfarë. Mendoj se është koha për t’i dhënë fund kësaj telenovele, me akuza të ndërsjella se kush ka pranuar çfarë dhe pse jo, për t’i dhënë një plan të pastër procesit dhe për të parë nëse është e mundur të ecet përpara me miratimin e ndryshimeve kushtetuese apo të ndalet procesi”, thekson Atanasoski.

Ndryshe, përveç “pikës tre” që parashikon vetingun e detyrueshëm, BDI propozoi edhe dy pika të tjera për dalje nga ngërçi politik në të cilin ndodhet shteti. Në pikat 1 dhe 2 thuhet:
“Opozita të mbështesë ndryshimet kushtetuese që do të hynin në fuqi nga konferenca e dytë ndërqeveritare.

BDI do të tërhiqej nga te gjitha pozitat Qeveritare perfshirë edhe atë që do të merrnin qoftë nga pozita apo opozita gjatë ‘Przhinos”, pra nga Qeveri Teknike, pra nga te gjitha pozitat e mundshme nga Qeveria e ardhshme teknike”.