Kanceri i zorrës së trashë: Pesë shenjat paralajmëruese për të cilat duhet të shqetësohen 45-vjeçarët

Kanceri kolorektal renditet si kanceri i dytë më vdekjeprurës në Shtetet e Bashkuara, sipas të dhënave të Shoqatës Amerikane të Kancerit, ndërsa vitet e fundit mbetet shkaku i dytë më i zakonshëm i vdekjeve nga kanceri në Greqi. Incidenca e tij tek moshat nën 50 vjeç ka ardhur në rritje të vazhdueshme, duke u rritur me rreth 2% në vit nga viti 2011 në 2016. Vdekjet ndjekin shembullin, duke regjistruar gjithashtu një rritje vjetore prej 1.3% nga 2008 në 2017.

 

 


Por çfarë llogarie për këto norma të mjerueshme? Sipas dr. Cassandra Fritz, asistente profesore në departamentin e gastroenterologjisë në Universitetin e Uashingtonit në St.

Në të njëjtën kohë, megjithatë, ka pasur një rënie të vazhdueshme të numrit të rasteve të kancerit të zorrës së trashë dhe vdekjeve të lidhura me to për disa dekada, për shkak të përdorimit më të gjerë të kolonoskopisë, sipas Dr. Paul Oberstein, MD, një onkolog mjekësor në Qendrën e Kancerit Perlmutter në NYU Langone Health. Por kur është koha e duhur për këtë ekzaminim? Këtu janë pesë faktorë që mund të nxisin një shqyrtim.

Ju keni gjak në jashtëqitje

Gjakderdhja e pashpjegueshme gjatë lëvizjeve të zorrëve është një nga shenjat e kancerit të zorrës së trashë dhe kushdo që i sheh ato duhet të konsultohet me mjekun e tij, sipas Dr. Oberstein. Megjithatë, fillimisht sigurohuni që gjaku të mos jetë për shkak të hemorroideve.

Sipas CDC, simptoma të tjera të zakonshme të kancerit të zorrës së trashë që lidhen me lëvizjet e zorrëve përfshijnë diarre, ndryshime në zakonet e zorrëve, kapsllëk dhe dhimbje barku.

Kohët e fundit jeni diagnostikuar me anemi

Anemia ndodh kur trupit tuaj i mungojnë qelizat e kuqe të gjakut të shëndetshme dhe mund të ndodhë për një sërë arsyesh, të tilla si një dietë e pabalancuar që nuk përfshin mjaft ushqime të pasura me hekur, ose gjakderdhje të rëndë menstruale. Megjithatë, mund të jetë gjithashtu një simptomë e gjakderdhjes së ngadaltë nga kanceri i zorrës së trashë, sipas Dr. Oberstein.

Keni humbje peshe të pashpjegueshme

Nëse, pavarësisht se nuk bëni një përpjekje të veçantë, pesha juaj zvogëlohet, duke konsumuar të njëjtat kalori, kjo mund të jetë shenjë e sëmundjeve të ndryshme, ndër të tjera edhe për kancerin e zorrës së trashë. Sidoqoftë, “sa më herët të kapemi nga kanceri i zorrës së trashë, aq më i mirë është rezultati i mundshëm” vëren Dr. Oberstein.

Ka një histori familjare

Nëse një i afërm i shkallës së parë është diagnostikuar me kancer të zorrës së trashë para moshës 60 vjeç ose me polipe të avancuara, ju duhet të kontrolloheni 10 vjet më herët se mosha e tyre në diagnozë, thotë Dr. Fritz. Për shembull, nëse babai juaj u diagnostikua me kancer të zorrës së trashë në moshën 50 vjeç, atëherë ju duhet të filloni shqyrtimin në moshën 40 vjeç.

Ju vuani nga sëmundje inflamatore të zorrëve

Dy llojet kryesore të IBD përfshijnë sëmundjen e Crohn dhe kolitin ulceroz . Të dyja rrisin rrezikun e kancerit të zorrës së trashë dhe kërkojnë ekzaminim më të hershëm nën moshën 45 vjeç, thekson Dr. Oberstein. Në fakt, njerëzit me kolit ulceroz kanë deri në 60 për qind shkallë më të lartë të kancerit të zorrës së trashë në krahasim me popullatën e përgjithshme, sipas një studimi të mëparshëm të botuar në Journal of Crohn’s and Colitis . Kjo është arsyeja pse rekomandohet një ekzaminim.