Konsumimi i shalqinjve ndihmon në luftimin e ankthit

Një nga frutat më freskuese dhe hidratuese të verës, shalqiri mund t’ju bëjë të ndiheni më mirë në një ditë të nxehtë dhe me diell. Me 92% ujë dhe 8% sheqer, shalqiri nuk është vetëm i lëngshëm dhe i shijshëm, por gjithashtu mund të bëjë mrekulli për shëndetin tuaj mendor.

Shalqiri mund të ndihmojë në reduktimin e ankthit në disa mënyra. Ai është një depo e vitaminës B6, një lëndë ushqyese që ndihmon trupin të prodhojë kimikate të trurit që lehtësojnë stresin, ankthin dhe sulmet e panikut. Pa shumë përpjekje, njeriu është në gjendje të relaksojë enët e gjakut. Një burim i shkëlqyer i vitaminës C, A dhe E, shalqiri gjithashtu mund të zvogëlojë nivelet tuaja të ankthit pasi mungesa e këtyre lëndëve ushqyese mund të jetë një nga shkaktarët e ankthit.

Më poshtë i gjeni disa mënyra se si shalqiri mund të ndihmojë në lehtësimin e ankthit tuaj.

Vitamina C në shalqi mund të lehtësojë ankthin

Shalqiri është një burim i mirë i vitaminës C dhe një studim i vitit 2012 zbuloi se nivelet e vitaminës A, C dhe E ishin dukshëm më të ulëta te pacientët me çrregullim ankthi të përgjithësuar ose me depresion. Megjithatë, pas gjashtë javësh plotësimi, studiuesit raportuan “një reduktim të ndjeshëm në rezultatet e ankthit dhe depresionit”.

Përmirësimi i shëndetit të zorrëve mund të ndihmojë me çrregullimin e ankthit

Shalqiri përmban polifenole, të cilat nxisin rritjen e baktereve të dobishme në zorrë. Kjo rritje e baktereve të dobishme mund të ndihmojë njëkohësisht në përmirësimin e tretjes dhe ankthit. Ekziston një lidhje e fortë midis ankthit dhe çrregullimeve të zorrëve, kështu që nuk duhet të habitemi që derisa një gjendje përmirësohet, mund të ndodhë edhe tjetra.

Hidratimi i mirë mund të ndihmojë me ankthin

Siç sugjeron edhe emri i tij, shalqiri është një burim i shkëlqyer uji. Një aspekt shpesh i anashkaluar i një qasjeje ushqyese ndaj ankthit është sigurimi i hidratimit adekuat. Shumë pacientë përjetojnë përkeqësim të ankthit apo edhe sulme të plota paniku kur janë të dehidratuar dhe nuk e kuptojnë.