Korridori 8 i rëndësishëm për integrimin e Maqedonisë

Ministri i Punëve të Jashtme, Bujar Osmani dhe ministrat e Punëve të Jashtme të Italisë, Bullgarisë dhe Shqipërisë, Antonio Tajani, Maria Gabriel dhe Olta Xhaçka prezantuan nismën katërpalëshe për lidhjen e përbashkët dhe zhvillimin ekonomik të rajoneve përgjatë Korridorit 8.

Ministri i Punëve të Jashtme, Bujar Osmani dhe ministrat e Jashtëm të Italisë, Bullgarisë dhe Shqipërisë, Antonio Tajani, Maria Gabriel dhe Olta Xhaçka prezantuan nismën katërpalëshe për lidhjen e përbashkët dhe zhvillimin ekonomik të rajoneve përgjatë Korridorit 8. Kjo platformë politike do të kontribuojë në bashkëpunimin e përgjithshëm dhe forcimin e sigurisë së rajonit, dhe veçanërisht perspektiva e BE-së për të gjithë rajonin e Ballkanit Perëndimor.

Nga takimi i zhvilluar dje në Brindisi të Italisë dolën gjashtë konkluzione mbi drejtimin në të cilin duhet të zhvillohet Iniciativa 8.

Sipas një prej përfundimeve, Korridori 8 ka një vlerë strategjike dhe përfundimi i tij, si në hekurudhë ashtu edhe në atë rrugor, do të kontribuojë ndjeshëm në rritjen ekonomike të rajonit dhe në përfshirjen më të shpejtë të Ballkanit Perëndimor në tregun e përbashkët të BE-së.

Në këtë drejtim, ministri Osmani theksoi: “Përfundimi i Korridorit 8 do të jetë një aspekt shumë i rëndësishëm për integrimin e Maqedonisë së Veriut në BE. Kjo platformë bashkëpunimi mes vendeve tona duhet të përdoret edhe për të përshpejtuar procesin tonë dhe të anëtarësimit të Shqipërisë në BE. Po ashtu, pres që integrimi të japë rezultate të prekshme, mbi të gjitha në favor të qytetarëve, para anëtarësimit të plotë”, tha Osmani në konferencën e përbashkët për media.

Ministrat ranë dakord se përveç zhvillimit ekonomik, anëtarësimi në BE është gjithashtu një katalizator për tejkalimin e çështjeve dypalëshe ose rajonale dhe inkurajimin e pajtimit. Në kontekstin aktual gjeopolitik, “zbatimi i shpejtë i Korridorit 8 mund të kontribuojë në stabilitetin e rajonit dhe të zbusë ndikimin malinj të palëve të treta, kërcënimet hibride, dezinformimin dhe migrimin e parregullt”, thuhet në një nga konkluzionet. Në të njëjtën kohë, në konkluzionet thuhet se “ministrat nuk do të kursejnë asnjë përpjekje” për të mobilizuar mbështetje shtesë financiare për Korridorin 8 dhe për të promovuar mundësitë e infrastrukturës për sektorin privat, shoqërinë civile dhe vetëqeverisjen lokale.

Nisma e nisur në Brindisi do të funksionojë në formatin e një platforme politike për dialog dhe bashkëpunim dhe ministrat ranë dakord që në të ardhmen e afërt të zhvillojnë një takim të dytë ministror, ​​si dhe një forum biznesi me pjesëmarrjen e kompanive nga të katërt vendet. Si përkujtim, ministri Osmani në fillim të vitit 2021 prezantoi Iniciativën 8 si ide për një platformë të re multidisiplinare ndërmjet Maqedonisë së Veriut, Bullgarisë dhe Shqipërisë përmes së cilës do të intensifikohej dhe thellohej bashkëpunimi i ndërsjellë, si një interes strategjik për vendet që janë pjesë e nisma.