Kovaçevski në Samitin e NATO-s: Siguria e Ballkanit Perëndimor varet nga integrimi i shpejtë euroatlantik

Kryeministri i Maqedonisë së Veriut, Dimitar Kovaçevski, në ditën e dytë të Samitit të NATO-s në Vilnius të Lituanisë, në një deklaratë për media i ka shprehur qëndrimet e Maqedonisë së Veriut, të cilat do t’i përcjell sot në kuadër të nga dy sesionet e Samitit.

Kovaçevski tha se siguria e Ballkanit Perëndimor varet nga integrimi i shpejtë euroatlantik i rajonit.

“Sot vazhdojmë me dy seanca të tjera. E para është me partnerët tanë nga rajoni Indo-Paqësor, këtu me ne janë Australia, Zelanda e Re, Koreja e Jugut dhe Japonia, ku do të ndajmë aspektet më të rëndësishme të veprimit të përbashkët në drejtim të sigurimit të paqes në botë në këtë gjeopolitike të re. moment”.

“Në takim do të marrin pjesë edhe Presidenti i Komisionit Evropian dhe ai i Këshillit Evropian, në të cilin ne, përfaqësuesit, presidentët dhe kryeministrat e vendeve të Ballkanit Perëndimor, do të rikonfirmojmë qëndrimin tonë për rëndësinë e Evropës dhe Euro- Integrimi Atlantik për paqen, sigurinë, stabilitetin dhe prosperitetin e këtij rajoni shumë të rëndësishëm si për NATO-n ashtu edhe për BE-në”.

“Do të zhvilloj edhe një takim dypalësh me kryeministrin e Greqisë dhe do të vazhdojë edhe seanca e dytë për sot, që ka të bëjë me mbledhjen e parë të Këshillit të NATO-s – Ukrainë, ku do të diskutojmë më në detaje mbështetjen që NATO i jep Ukrainës. por edhe hapat që do të ndërmerren në të ardhmen, të gjitha me synimin për ta afruar Ukrainën me NATO-n”.

“Dje u informuat nga Sekretari i Përgjithshëm se tashmë është miratuar një plan i ri në lidhje me afrimin e Ukrainës, ai që ishte një pranim me dy hapa, tani është në një procedurë të thjeshtuar dhe se hapat dhe vendimet e ardhshme do të varen nga konsensusi dhe vendimet. si situata në terren që do të sjellin vendet anëtare të NATO-s”, tha Kovaçevski.