Kovaçevski – Rama: Procesi i Berlinit dhe iniciativat e tjera rajonale sigurojnë një integrim më të shpejtë evropian të vendeve të rajonit

Kryeministri Dimitar Kovaçevski në takimin “kokë më kokë” me kolegun e tij shqiptar Edi Rama, ku në fokus të bisedës ishin perspektivat dhe përfitimet e procesit të Berlinit, integrimi në Bashkimin Evropian, si dhe rëndësia e forcimit të mëtejshëm të bashkëpunimit mes dy vendeve fqinje, të cilat janë anëtare të NATO-s, informon Indeks.mk

Kryeministrat Kovaçevski dhe Rama ranë dakord se proceset eurointegruese të të dy vendeve dhe rëndësia e angazhimit të qartë është vendimtare në këto momente të trazirave të forta gjeopolitike, të gjitha me synimin që vendet të bëhen anëtarë të plotë të BE-së deri në vitin 2030.

Pas takimit “kokë më kokë” kryeministrat e dy vendeve zhvilluan nje takim dypalesh me delegacionet qeveritare.

Në takim delegacioni i Maqedonisë së Veriut përbhej nga zëvendëskryeministri i parë dhe ministrin e sistemit politik dhe marrëdhënieve ndërmjet komuniteteve Artan Grubi, zëvendëskryeministri për çështje europiane Bojan Mariçiq, zëvendëskryeministri përgjegjës për çështjet ekonomike, koordinimin e departamenteve ekonomike dhe investime Fatmir Bytiqi, Ministri i Punëve të Jashtme Bujar Osmani, Ministrja e Mbrojtjes Slavjanka Petrovska, Ministri i Drejtësisë Krenar Loga, si dhe Ministrja e Kulturës Bisera Kostadinovska Stojçevska.

Në delegacionin shqiptar ishin Niko Peleshi – ministër i Mbrojtjes, Majlinda Duka – ministre e Shtetit dhe Kryenegociatore e Republikës së Shqipërisë, si dhe zëvendës sekretarja e përgjithshme në Qeveri, Elira Kokona.

Në takimin dypalësh, u tha bashkërisht se vendet e Ballkanit Perëndimor, përfshirë Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut, kanë përpara një punë serioze, sepse ka ardhur koha kur do të duhet të arrihen arritje thelbësore në drejtim të përmirësimit të kapaciteteve, efikasitetin dhe konkurrencën e ekonomive të rajonit në tërësi, gjë që do të çojë në rritjen dhe zhvillimin e përshpejtuar ekonomik rajonal.

Në atë drejtim, pikërisht përmes procesit të Berlinit synohet intensifikimi i bashkëpunimit dhe lidhjes rajonale ndërmjet vendeve të Ballkanit Perëndimor. Në takimin dypalësh u konstatua se qëndrimi është i qartë se BE-ja nuk do të jetë e plotë dhe e suksesshme derisa qytetarët e Ballkanit Perëndimor të marrin pasaportat me flamurin e BE-së. Në të njëjtën kohë, u konstatua se procesi i Berlinit nuk është zëvendësues i anëtarësimit në BE, por është një proces që do të sigurojë integrim më të shpejtë të vendeve të rajonit.

Në takim, kryeministri Kovaçevski theksoi se Procesi i Berlinit, Ballkani i Hapur, si dhe iniciativat e tjera rajonale si RCC, CEFTA, CEI, SEECP, janë komplementare me njëra-tjetrën dhe secila prej tyre është vetëm një përfitim shtesë për qytetarët dhe qytetarët dhe bizneset.

Në takim u bisedua edhe për situatën në vendet tona fqinje, ndërsa delegacioni i Maqedonisë së Veriut theksoi se si fqinjë të Kosovës dhe Serbisë, bëjmë thirrje për deeskalim të situatës dhe zbatimin e obligimeve të ndërmarra ndërkombëtarisht.

Nga këndvështrimi i bashkëpunimit mes dy vendeve, u theksua se vizita e sotme është edhe një konfirmim i bashkëpunimit të mirë dypalësh mes dy vendeve, i cili po ndodh tetë muaj pas seancës ndërqeveritare të qeverive të Maqedonisë së Veriut dhe Shqipërisë, në të cilën Marrëveshjet dhe memorandumet u nënshkruan nga ministrat e dy qeverive për thellimin e bashkëpunimit mes dy vendeve. Tendenca e rritjes së tregtisë me Shqipërinë ka tendencë për rritje të mëtejshme. Në vitin 2022, eksportet nga Maqedonia e Veriut në Shqipëri arritën në mbi 102 milionë euro, që është një rritje prej 7 për qind krahasuar me vitin 2021 dhe një rritje prej 40 për qind krahasuar me vitin 2019.

Theksohet se të dy vendet, si aleatë të NATO-s, janë të vendosura në promovimin dhe ndarjen e vlerave dhe përgjegjësisë së përbashkët ndaj NATO-s dhe kontributin në operacionet ndërkombëtare të paqes, duke ndarë pikëpamje të përbashkëta në lidhje me situatën në nivel rajonal dhe shumëpalësh për paqen dhe stabilitetin në rajon. (Indeks.mk)