Kritika të ashpra ndaj ambasadorit ne Shkup

Në Maqedoninë e Veriut, qeveria dëshiron të kufizojë lojërat e fatit dhe të rrisë mbrojtjen e lojtarëve, gjë e cila është në të mirë të fëmijëve dhe të rriturve. Qeveria në Shkup po planifikon një zonë mbrojtëse prej 500 metrash rreth shkollave. Në këtë zonë nuk duhet të lejohen arkada apo pika bastesh. Planifikimi i shtrengimit të këtyre masave si duket ka shqetësuar ambasadorin austriak në Maqedoninë e Veriut, Georg Woutsas, i cili është kundër mbrojtjes së shtuar të lojtarëve.

Sipas Ö1 dhe platformës Zackzack, Woutsas kërkoi përjashtime për Casinos Austria dhe Novomatic. Ministria e Jashtme është distancuar nga deklarata e ambasadorit austriak, por kritikët e shohin atë si një “skandal të klasit të veçantë”.
Gazeta Ö1 dhe Zackzack raportuan të enjten për një letër nga Woutsas drejtuar kryeministrit të Maqedonisë së Veriut Dimitar Kovacevski dhe deputetëve të tjerë. Në të ai thuhet se ka kërkuar përjashtime nga kufizimet e planifikuara për kompanitë austriake në shkurt.

“Këto kompani – Casinos Austria dhe Novomatic – më sigurojnë se sigurojnë standardin më të lartë të mbrojtjes së lojtarëve, siç është zakon në Austri dhe BE,” shkroi Woutsas, sipas Ö1. “Unë do të isha shumë mirënjohës nëse qeveria do të tërhiqte ndryshimet e propozuara ose do të përjashtonte investimet e huaja,” tha ai.

Woutsas bëri thirrje për përjashtime për vendet që operohen me kapital të huaj. “Për kazinotë, një zonë ndalimi prej 500 m rreth shkollave: përjashtim për këto lokacione, të paktën për aq sa operohen me kapital të huaj, tani dhe në të ardhmen”, thuhet në letrën me logon e ambasadës austriake. Në rast të shkeljeve, Woutsas kërcënoi “dëm të madh për Maqedoninë e Veriut si lokacion biznesi” dhe foli për “kërkesa për dëme që arrijnë në qindra milionë euro”.

Ministria e Jashtme u distancua nga Woutsas në një sqarim të dërguar të enjten. Thuhet se ambasadori austriak po distancohet plotësisht nga përpjekjet për ndërhyrje. Ministria e Punëve të Jashtme gjithashtu përkrahë mbrojtjen e fortë të lojtarëve. Woutsas tashmë ishte paralajmëruar se së shpejti do të transferohej në mënyrë rutinore në Vjenë. Atëherë ai “nuk do të kishte më pika kontakti me Maqedoninë e Veriut apo diplomacinë ekonomike”.

Nuk është hera e parë që Woutsas kohët e fundit ka qenë në mosmarrëveshje me autoritetet e Maqedonisë së Veriut për interesat austriake të biznesit. Në një letër drejtuar televizionit privat Telma në fund të qershorit, Woutsas kritikoi ashpër organet e drejtësisë për dështimin për të bërë të mundur që kompania bujqësore AMMA Hohenems të mbledhë 4.5 milionë euro borxh nga dy kompani të Maqedonisë së Veriut.