Liqenet më të mëdhenj në botë po thahen në mënyrë dramatike, shkencëtarët shpjegojnë pse

Më shumë se gjysma e liqeneve dhe rezervuarëve më të mëdhenj në botë kanë humbur sasi të konsiderueshme uji gjatë tre dekadave të fundit, sipas një studimi të ri, i cili fajëson kryesisht ndryshimet klimatike dhe përdorimin e tepruar të ujit.

Afërsisht një e katërta e popullsisë së botës jeton në pellgun e një liqeni në tharje, sipas studimit të një ekipi shkencëtarësh ndërkombëtarë, të botuar të enjten në revistën Science.

Ndërsa liqenet mbulojnë vetëm rreth 3% të planetit, ata mbajnë gati 90% të ujërave të ëmbla sipërfaqësore të tij të lëngshme dhe janë burime thelbësore të ujit të pijshëm, ujitjes dhe energjisë, dhe ato ofrojnë habitate jetike për kafshët dhe bimët.

Por ata janë në telashe.

Nivelet e ujit të liqenit luhaten në përgjigje të ndryshimeve natyrore të klimës në reshje shiu dhe bore, por ato ndikohen gjithnjë e më shumë nga veprimet njerëzore.

Në të gjithë botën, liqenet më domethënëse po shohin rënie të mprehtë. Liqeni Mead i lumit Kolorado në jugperëndim të SHBA-së është tërhequr në mënyrë dramatike në mes të një mega thatësire dhe dekadash të mbipërdorimit. Deti Kaspik , midis Azisë dhe Evropës – trupi më i madh ujor i brendshëm në botë – ka qenë prej kohësh në rënie për shkak të ndryshimeve klimatike dhe përdorimit të ujit.

Tkurrja e shumë liqeneve është dokumentuar mirë, por shkalla e ndryshimit – dhe arsyet pas tij – janë shqyrtuar më pak, tha Fangfang Yao, autori kryesor i studimit dhe një studiues vizitor në Institutin Kooperativ për Kërkime në Shkenca Mjedisore në Universiteti i Kolorados Boulder.

Deti Kaspik po tkurret me shpejtësi për shkak të ndryshimeve klimatike dhe aktivitetit njerëzor.

Studiuesit zbuluan se 53% e liqeneve dhe rezervuarëve kishin humbur sasi të konsiderueshme uji, me një rënie neto prej rreth 22 miliardë tonë metrikë në vit.

Më shumë se gjysma e humbjes neto të vëllimit të ujit në liqenet natyrore mund t’i atribuohet aktiviteteve njerëzore dhe ndryshimeve klimatike, thuhet në raport.

Raporti gjeti humbje në ruajtjen e ujit të liqenit kudo, duke përfshirë tropikët e lagësht dhe Arktikun e ftohtë.  Liqene të ndryshme u prekën nga drejtues të ndryshëm.

Konsumi i paqëndrueshëm i ujit është arsyeja mbizotëruese pas tkurrjes së Detit Aral në Uzbekistan dhe Detit Salton të Kalifornisë , ndërsa ndryshimet në reshjet dhe rrjedhjet e ujit kanë shkaktuar rënien e Liqenit të Kripur të Madh , thuhet në raport.

Në Arktik, liqenet janë zvogëluar për shkak të një kombinimi të ndryshimeve në temperaturë, reshje, avullim dhe rrjedhje.

Ndërsa liqenet tkurren, kjo gjithashtu mund të kontribuojë në një “tharësi” të pellgut ujëmbledhës përreth, zbuloi studimi, i cili nga ana tjetër rrit avullimin dhe përshpejton rënien e tyre.