Lobim për bixhoz: Kritika të ashpra ndaj ambasadorit austriak në Shkup

Ambasadori austriak në Maqedoninë e Veriut, Georg Woutsas, ka ndërhyrë kundër rritjes së mbrojtjes së lojtarëve, që duhet të mbrojë më mirë fëmijët dhe të rinjtë. Sipas “Ö1” dhe platformës Zackzack, Woutsas, ai ka kërkëruar përjashtime për Casinos Austria dhe Novomatic. Ministria e Jashtme u distancua, por kritikët e shohin atë si një “skandal të klasit të veçantë”.

Gazeta e mëngjesit Ö1 dhe Zackzack raportuan të enjten për një letër nga Woutsas drejtuar kryeministrit të Maqedonisë së Veriut, Dimitar Kovacevski dhe përfaqësuesve të tjerë. Në të thuhet se ka kërkuar përjashtime nga kufizimet e planifikuara për kompanitë austriake në shkurt.

“Këto kompani – Casinos Austria dhe Novomatic – më bindin se sigurojnë standard më të lartë të mbrojtjes së lojtarëve, siç është zakon në Austri dhe BE,” shkroi Woutsas, sipas Ö1-shit. “Unë do të isha shumë mirënjohës nëse qeveria do të tërhiqte ndryshimet e propozuara ose do të përjashtonte investimet e huaja”, ka thënë ai.

Në Maqedoninë e Veriut, qeveria dëshiron të kufizojë lojërat e fatit dhe të rrisë mbrojtjen e lojtarëve. Qeveria në Shkup po planifikon një zonë mbrojtëse prej 500 metrash rreth shkollave. Në këtë zonë nuk duhet të lejohen arkada apo pika bastesh. Shtrëngimi i planifikuar ka ngecur në parlamentin e Maqedonisë së Veriut prej muajsh.

Woutsas bëri thirrje për përjashtime për vendet që operohen me kapital të huaj. “Për kazinotë, një zonë ndalimi prej 500 m rreth shkollave: përjashtim për këto lokacione, të paktën për aq sa operohen me kapital të huaj, tani dhe në të ardhmen”, thuhet në letrën me logon e ambasadës austriake lartë. Në rast të shkeljeve, Woutsas kërcënoi se do të jetë “dëm i madh për Maqedoninë e Veriut si vend biznesi” dhe foli për “kërkesa për dëme që arrijnë në qindra milionë euro”.

AMBASADORI U KËSHILLUA
Ministria e Jashtme u distancua nga Woutsas në një sqarim të dërguar të enjten. Thuhej se ambasadori austriak po distancohej plotësisht nga përpjekjet për ndërhyrje. Këto nuk ishin marrë vesh me Vjenën. Ministria e Punëve të Jashtme gjithashtu mbrojti mbrojtjen e fortë të lojtarëve. Woutsas tashmë ishte paralajmëruar se së shpejti do të transferohej në mënyrë rutinore në Vjenë. Atëherë ai “nuk do të kishte më pika kontakti me Maqedoninë e Veriut apo diplomacinë ekonomike”.

Nuk është hera e parë që Woutsas kohët e fundit ka qenë në mosmarrëveshje me autoritetet e Maqedonisë së Veriut për interesat austriake të biznesit. Në një letër drejtuar stacionit televiziv privat TV Telma në fund të qershorit, Woutsas kritikoi ashpër gjyqësorin për dështimin për të bërë të mundur që kompania bujqësore AMMA Hohenems të mbledhë 4.5 milionë euro borxh nga dy kompani të Maqedonisë së Veriut.

KAZINOTË: “LEGJITIME”
Novomatic tha të enjten se ata nuk kishin ndikuar kurrë në shërbimin diplomatik. Zëdhënësi i Casinos Austria, Patrick Minar tha në Ö1-Mittagsjournal se ishte legjitime “për të përdorur shërbimin diplomatik për të përfaqësuar interesat legjitime të biznesit të kompanive austriake jashtë vendit”.

Kontakti u bë me Woutsas-in, sepse legjislacioni i propozuar rrezikonte të gjithë modelin e biznesit. Operacioni ekonomik nuk do të ishte më i mundur kur ligji të hynte në fuqi, tha Minar.
Në një deklaratë të mëtejshme, Casinos Austria vënë në dukje se duhet të thuhet në parim se përfaqësimi i interesave legjitime të kompanive jashtë vendit nga përfaqësues zyrtarë të vendit është detyra kryesore e shërbimit diplomatik. Në Maqedoninë e Veriut, si partner i vogël i Lotarisë Shtetërore, është veçanërisht detyra e Casinos Austria të “kontribuojë ekspertizën tonë të njohur ndërkombëtarisht në mbrojtjen efektive të lojtarëve”. Përmes ambasadorit u bë një përpjekje për të trajtuar një problem thelbësor.
“Kjo ishte përpjekja e parë për t’u angazhuar në një shkëmbim me vendimmarrësit politikë për të folur për efektet rregullatore negative të legjislacionit të propozuar. Prandaj, nuk ka të bëjë aspak me parandalimin e masave të rëndësishme të mbrojtjes së lojtarëve, pasi nuk ka pasur kurrë një situatë në të cilën të diskutohen pika specifike individuale të legjislacionit të propozuar.”

BRIX: “SIGURISHT QË NUK ËSHTË NJË FUSHATË PËRGJEGJËSIE ”
Emil Brix, drejtori i Akademisë Diplomatike në Vjenë, tha në Ö1-Mittagsjournal se lobimi “sigurisht nuk i përket fushave të përgjegjësisë së një ambasadori austriak jashtë vendit”. Natyrisht, duhet të punosh për kompani austriake, por “vetëm në kuadër të një sistemi kushtetues”, tha ndër të tjera diplomati shumëvjeçar, i cili ka punuar si ambasador në Londër dhe Moskë. Për Brix-in është krejtësisht e pashpjegueshme që “këtu, në mënyrë indirekte, përmes (…) afrimit të Maqedonisë së Veriut me BE-në, u bënë edhe përpjekje për të ushtruar presion”.

THIRRJE PËR NDRIÇIM TË MËTEJSHËM
Zëdhënësja e politikës së jashtme për të Gjelbrit, Ewa Ernst-Dziedzic, e përshkroi incidentin në një transmetim si një “skandal të klasit së veçantë”. Një sjellje e tillë e përfaqësuesit më të lartë diplomatik të Republikës së Austrisë në çdo rast do të dëmtonte masivisht reputacionin e vendit tonë jashtë vendit”, tha Ernst-Dziedzic. Mandatarja theksoi se ajo dëshironte t’i bënte një pyetje parlamentare Ministrit të Jashtëm Alexander Schallenberg (ÖVP).

Kreu i delegacionit të SPÖ-BE, Andreas Schieder, ka marrë të njëjtin qëndrim. Incidenti dëmton rolin e Austrisë si ndërmjetëse në Ballkanin Perëndimor dhe peshon dy herë më shumë në “këtë fazë vendimtare të procesit të integrimit të Maqedonisë së Veriut në BE (…)”. “Ajo që duket si një letër kërcënuese nga bordi i drejtorëve të grupit janë fjalët e përfaqësuesit më të lartë të Austrisë në Shkup. Letra e Georg Woutsas-it do të ishte problematike nëse ai do të ishte në të vërtetë një lobist i lojërave të fatit, në fund të fundit, ai po ndërhyn seriozisht kundër një zone mbrojtëse të lojërave të fatit rreth kopshteve dhe shkollave, “tha Schieder.

“Fakti që Ministria e Jashtme po distancohet nga përpjekjet e ambasadorit austriak për të ndërhyrë në Maqedoninë e Veriut nuk mjafton, kjo nuk është fundi i historisë”, tha Stephanie Krisper, zëdhënëse e NEOS për punët e brendshme. Ajo kërkoi zbardhjen sa më të shpejtë të ngjarjes. “Kërkojmë sqarim të plotë nga ministri i Jashtëm. Ne duam të dimë nëse ambasadori ka vepruar i vetëm dhe nëse jo, në emër të kujt ka vepruar”.