Mariçiq – Saracin: Me proaktivitetin e të gjitha partive politike, të bëjmë përparim drejt BE-së deri në fund të vitit

Negociatat për anëtarësim të Maqedonisë së Veriut në Bashkimin Evropian, politika e zgjerimit me vendet e rajonit dhe aktualiteti i brendshëm ishin tema e bisedës në takimin e sotëm të zëvendëskryeministrit përgjegjës për çështje evropiane. Bojan Mariçiq me përfaqësuesin special të Qeverisë së Republikës Federale të Gjermanisë për Ballkanin Perëndimor, Manuel Saracin.

“Ne jemi plotësisht të përkushtuar në procesin e negociatave me BE-në dhe jam optimist se do t’i përmbushim detyrimet tona si shtet brenda afatit të përcaktuar. Fillimi i negociatave të anëtarësimit është nxitja jonë për të përshpejtuar integrimin dhe për të vazhduar reformat, me të cilat do të sigurojmë një jetë më cilësore për qytetarët tanë. Presim mbështetje për përshpejtimin e proceseve që po bëjmë në rrugën e integrimit evropian nga miqtë tanë në BE. Nuk duhet të humbasim momentumin”, theksoi Mariçiq në takimin.

Saracin, siç informohet nga SÇE, ka treguar se Maqedonia e Veriut është në rrugën e duhur për të realizuar qëllimin e saj strategjik, por në periudhën e ardhshme duhet të fokusohet në detyrimet që dalin nga korniza e negociatave, në sundimin e ligjit, gjyqësorin e pavarur dhe luftën kundër korrupsionit, për të ruajtur dinamikën e progresit drejt BE-së.

“Bashkëbiseduesit ranë dakord se tani është më e rëndësishme të ruhet kontinuiteti i negociatave për anëtarësim dhe që Maqedonia e Veriut të bëjë progres të ri drejt BE-së këtë vit, me hapjen e Klasterit të parë, “Vlerat Themelore”, informojnë nga SÇE.

Deputeti special në Qeverinë gjermane për Ballkanin Perëndimor theksoi se vendi ka mbështetje të fortë dhe parimore nga partnerët evropianë, por se është shumë më e rëndësishme të ketë konsensus politik dhe proaktivitet nga të gjitha partitë politike për procesin e integrimit evropian.

Saracin theksoi qëndrimet gjermane për zgjerimin e BE-së dhe ngjarjet aktuale gjeostrategjike në Evropë, duke theksuar se Gjermania është një partner i sinqertë i vendit në rrugën drejt anëtarësimit në BE dhe do të angazhohet për bashkimin sa më të shpejtë të rajonit me BE-në.

Mariçiq e informoi Saracin për rrjedhën e procesit të skriningut dhe për planin e reformës që duhet të japë rezultate të shpejta dhe progres në forcimin e sundimit të së drejtës, sistemit gjyqësor, luftës kundër korrupsionit dhe fushave të tjera me rëndësi për rrugën evropiane të vendit tonë.

Zëvendëskryeministri shprehu besimin se partnerët evropianë vlerësojnë gjithçka që ka arritur qeveria e Maqedonisë në rrugën evropiane, duke pasur parasysh rrethanat e vështira politike dhe ekonomike, të cilat po i shohim për shkak të luftës në Ukrainë dhe theksoi se pret Unioni të jepë një plan të qartë për perspektivën evropiane të Ballkanit Perëndimor.

Në takimin mori pjesë edhe ambasadorja gjermane Petra Drekser.