Masat e BE-së ndaj Kosovës, flet Stano

Zëdhënësi i Bashkimit Evropian, Peter Stano, ka konfirmuar se BE-ja ka vendosur të zbatojë një sërë masash kundër Prishtinës,

Peter Stano tha për Tanjug se puna e organeve të Marrëveshjes së Stabilizim Asociimit është pezulluar përkohësisht, se është vendosur që Kosova nuk do të ftohet në ngjarje të nivelit të lartë dhe do të ndërpriten vizitat dypalëshe, përveç atyre që synojnë zgjidhjen e krizës në veri të Kosovës në kuadër të dialogut me mbështetjen e BE-së.

“Programimi i fondeve për Kosovën në kuadër të ushtrimit programor ‘IPA 2024’ është lënë gjithashtu në pritje. Propozimet e paraqitura nga Kosova në kuadër të Kornizës së Investimeve të Ballkanit Perëndimor (VBIF) nuk janë dorëzuar për shqyrtim nga Bordi i VBIF-it më 29-30 qershor. ”, tha ai. Stano shtoi se autoritetet në Prishtinë janë njoftuar për këto masa më 28 qershor.

Ai shtoi se këto masa janë të përkohshme dhe plotësisht të kthyeshme varësisht nga zhvillimi i situatës në terren dhe vendimet për deeskalim të institucioneve të përkohshme të kryeministrit të Prishtinës Aljbin Kurti.
“BE po monitoron gjithashtu me kujdes nëse Serbia përmbush kërkesat tona dhe është e gatshme të marrë masa në rast të mospërputhjes”, tha Stano.

Ai ritheksoi se situata në veri të Republikës së Kosovës është shqetësuese serioze për Brukselin dhe theksoi se nuk mund të lejojmë jostabilitet, tensione dhe dhunë.

“Ne e kemi dënuar dhunën dhe vazhdojmë t’u bëjmë thirrje të dyja palëve për de-përshkallëzimin e menjëhershëm,” tha ai.

Sipas fjalëve të tij, Përfaqësuesi i Lartë Josep Borelj ishte shumë i qartë në emër të anëtarëve të BE-së për hapat e pritshëm për deeskalim të menjëhershëm.

“Ne presim që Kosova të veprojë në mënyrë deeskaluese dhe të pezullojë menjëherë operacionet e policisë pranë ndërtesave komunale në veri të Kosovës. Kryetarët e komunave duhet të kryejnë përkohësisht detyrat e tyre në objekte të tjera, jo në ndërtesa komunale. Zgjedhjet e parakohshme duhet të shpallen sa më shpejt të jetë e mundur në të katër bashkitë dhe t’i organizojë ato në një mënyrë tërësisht gjithëpërfshirëse”, tha Stano.

Kjo do të thotë, thekson Stano, me pjesëmarrjen e plotë dhe të pakushtëzuar të serbëve të Kosovës.

“Është e nevojshme që BE-ja të lehtësojë një dialog të udhëhequr nga një përfaqësues i lartë dhe të vazhdojë zbatimin e shpejtë të Marrëveshjes për rrugën drejt normalizimit dhe aneksit të saj për zbatim. Kjo përfshin themelimin e një Asociacioni/Bashkësisë të komunave me një serb. mazhorancë”, përfundoi Stano./21Media