Mërgata shqiptare në botë dhe Rrjeti i intelektualëve mbarëshqiptarë, kërkojnë që Lista serbe të shpallet organizatë terroriste

Mërgata shqiptare në botë me seli në Nju Jork dhe Rrjeti i intelektualëve mbarëshqiptarë me seli në Tiranë

Ju bëjmë thirrje

Institucioneve të Republikës së Kosovës Presidencës,Qeverisë dhe Parlamentit të Republikës së Kosovës

Shkëlqesia juaj,

Duke percjellë gjendjen aktuale në Atdhe, më indinjatë të thellë shprehim shqetësimet tona dhe kërkojmë si vijon më poshtë:

Më rastin e aprovimit të Rezolutës se Parlamentit Evropian, e aprovuar dhe e miratuar nga BE, lidhur më shpalljën e Serbisë si shtet terroristë më rastin e ngjarjeve të fundit në Banjskë të Mitrovicës,

Kërkojmë:

Që urgjentisht, Lista Serbe, si subjekt politik në Kosovë dhe më dhjetë ulëse në Parlamentin e Kosovës, të shpallet organizatë kriminele dhe terroriste si dhe të shpërbëhet si subjekt politik.

Të kërkohet nga Bashkesia Evropiane dhe asaj botërore, që t’i bëjnë presion Serbisë e të dorëzojë akteret e grupit kriminal e terroristë organeve të drejtësisë të Republikës se Kosovës për procedurë të mëtejme, pasi që, sipas ligjeve ndërkombëtare dhe të Republikës se Kosovës, vepra e tyre kriminale dhe terroriste ka ndodhë brenda territorit të Republikës së Kosovës, në këtë rast në Banjskë të Mitrovicës, ku humbi jetën një policë dhe u plagos tjetri në mbrojtje të territorit dhe Kushtetutshmërisë se Republikës së Kosovës.

Më aktin terrorist nga Serbia, në Banjskë të Mitrivicës, institucionet e Republikës së Kosovës nuk duhet të merren më me Asociacionin e Komunave më shumicë serbe në Kosovë, me këtë rast, sipas mendimit tonë Asociacioni të shpallët i vdekshëm

Lidhur më bisedimet mes Kosovës dhe Serbisë më ndërmjetësuesit e Bashkësisë ndërkombëtare Borell, Lajçak dhe Eskobar, nuk kanë më kuptim para se Serbia të njohë dëmet e shkaktuaranë Luftën e Fundit në Kosovë, t’i dorëzojë terroristët drejtësisë se Republikës së Kosovës, ku fjalën e kanë vetëm organet e drejtësisë se Republikës së Kosovës ku ka ndodhë rasti terrorist.

Dënimi i kriminelëve nga Republika e Kosovës, dhe dënimi i Serbisë nga BE ka dy efekte pozitive; e para për krimin e bërë, që i përket së kaluarës, dhe e dyta, që të mos përsëritet krimi, pse krimi i përsëritur dënohet gjithherë më rëndë. Por, po nuk u dënuan për krimin e bërë, gjasat janë më të mëdha të përsëritet.

Shkëlqesi,

Ne, dy subjektet e lartëshenuara, MSHNB më Seli në Nju Jork dhe RRIMSH më Seli në Tiranë, nëse ju nuk do të reagoni, jemi të detyruar që këtë kërkesë t’ua parashtrojmë edhe organeve më të larta ndërkombëtare, si BE dhe SHBA e OKB, që të marrin masa rigoroze më sankcione ndaj Serbisë për dorëzimin pa kushte të terroristëve serbë, të dirigjuar dhe të urdhëruar nga presidenti i Serbisë Aleksander Vuçiq.

Më shpresë se kërkesa e jonë do të shqyrtohet dhe do të realizohet,

Ju përshendesim!

Jufaleminderit për mirëkuptim!

Për MSHNB Për RRIMSH

Bahri Ramadani Frederik Ruco

Nju Jork e Tiranë,

më 25 Tetor 2023.