Mijëra vepra arti dhe artefakte janë zhdukur nga muzetë e Skocisë

Mijëra vepra arti kanë humbur nga dhjetëra milionë artefakte nga koleksionet e galerive dhe muzeve skoceze, raporton BBC Scotland News.

 

 


Rrjeti britanik kërkoi nga institucionet më të njohura kulturore të Skocisë për të dhënat e sendeve që janë humbur, vjedhur dhe zhdukur. Përgjigjet tregojnë se një gamë e gjerë ekspozitash, nga reliket e lashta e deri te veprat e shtrenjta të artit, nuk janë llogaritur.

Ndoshta objekti më i vlefshëm që mungon aktualisht nga muzetë dhe galeritë e Skocisë është një skulpturë 3 milionë paund nga artisti me famë botërore Auguste Rodin.

Shumë nga drejtorët e muzeut dhe galerisë së Skocisë të kontaktuar nga BBC thanë se shumica e objekteve të zhdukur nuk janë mirëmbajtur dhe nuk janë regjistruar dhe jo nga përpjekjet kriminale.

Ndër ekspozitat që janë zhdukur janë disa mjaft të çuditshme.

Një kafkë delfini u vodh nga Muzeu Hunterian i Zoologjisë në Glasgow diku midis 2010 dhe 2021.

Një shishe e madhe e shënuar ‘helm’ mungon nga galeria Rozelle House në Aur.

Muzeu Kombëtar i Skocisë raporton se uniforma e një piloti, syzet dhe xhaketa e fluturimit u vodhën në nëntor 1986, një grabitje e ndikuar nga filmi i parë i ” Top Gun “, i cili u publikua disa javë më parë.

Në vitin 2022, zyrtarët në Kopshtin Botanik Mbretëror në Edinburg raportuan pesë raste të tentativës për vjedhje të bimëve dhe farave. Stafi arriti të parandalonte vjedhjen e sendeve të rralla.

Megjithatë, ka pasur edhe raste të kthimit të eksponateve të vjedhura. Muzetë e Glasgow Life kanë njoftuar se së fundmi është kthyer një pikturë e zhdukur prej më shumë se 30 vitesh.

Children Wading, pikturuar nga Robert Gemmell Hutchison në vitin 1918, u vodh nga Muzeu i Fëmijërisë në Kështjellën Haggs në vitin 1989, por u gjet pasi u nxor në shitje në ankand.

Shumë organizata raportojnë se mbajtja e dobët e të dhënave dhe detyra e madhe e dixhitalizimit të këtyre të dhënave tregojnë se shumica e sendeve të humbura nuk janë vjedhur, ato thjesht nuk janë regjistruar siç duhet.