Momçilo Trajkoviq: Serbët ikën nga Kosova për shkak të Listës Serbe

Kryetari i Forumit Kombëtar Serb, Momçilo Trajkoviq, ka thënë se politika dhjetëvjeçare e Aleksandër Vuçiqit ndaj Kosovës, siç tha ai, do të kurorëzohet me tradhti ndaj interesave kombëtare.

Në një intervistë për agjencinë Beta, Trajkoviq tha se me njohjen e paralajmëruar të dokumenteve të Kosovës, Beogradi do ta njohë edhe de fakto edhe de jure pavarësinë e Kosovës.

“Aleksandar Vuçiq, në mënyrë jokushtetuese dhe pa u konsultuar me asnjë institucion shtetëror apo kombëtar, në dhjetë vitet e fundit ia dorëzoi Prishtinës të gjitha elementet e shtetësisë serbe në Kosovë. Tani, kur ai do të njohë të ashtuquajturat dokumente. i Republikës së Kosovës, ai do ta njohë edhe de fakto edhe de jure pavarësinë e Kosovës dhe ky do të jetë akti përfundimtar i tradhtisë së lartë të interesave kombëtare serbe”, tha Trajkoviq.

Duke komentuar faktin se presidenti Vuçiq thekson se ai kurrë nuk do ta nënshkruajë pavarësinë dhe do ta mbështesë anëtarësimin e Kosovës në Kombet e Bashkuara (OKB), Trajkoviç tha se Kina dhe Rusia vendosin për Kosovën në OKB, jo Serbia.

“Vuçiq po manipulon popullin duke thënë se nuk do ta mbështes anëtarësimin e Kosovës në OKB sepse e di që Kina dhe Rusia nuk e lejojnë atë”, ka shpjeguar ai.

Presidenti i Serbisë, shtoi Trajkoviq, u zotua me Marrëveshjen e Brukselit dhe të Ohrit që të mos pengojë pranimin e Kosovës në organizatat ndërkombëtare.

Për shkak të vendimeve të Vuçiqit, ai beson se do të ndryshojnë qëndrimet e pesë vendeve të Bashkimit Evropian që aktualisht nuk e njohin pavarësinë e Kosovës.

“Ai nuk do ta nënshkruajë pavarësinë e Kosovës, por do ta njohë atë”. Pranimi i Kosovës në OKB aktualisht kundërshtohet nga Kina dhe Rusia, por Vuçiq nuk e përmend anëtarësimin e Kosovës në UNESCO. Nëse Kosova pranohet në UNESCO, gjë që Vuçiq qartësisht nuk e kundërshton, të gjitha manastiret e Kishës Ortodokse Serbe do të marrin statusin e të ashtuquajturës trashëgimi kulturore. Republika e Kosovës dhe Serbia nuk do të kenë më ndikim në mbrojtjen dhe ruajtjen e tempujve më të rëndësishëm kulturorë dhe historikë serbë”, tha ai.

I pyetur se çfarë pasojash do të ketë politika e Vuçiqit për popullin serb që jeton në Kosovë Trajkoviq tha se emigracioni ka vite që po vazhdon dhe se Lista Serbe po bën shqiptarizimin e komunave serbe në jug të Ibrit.

Ai tha se në dhjetë vitet e fundit, rreth 40.000 serbë janë larguar nga Kosova dhe se kthimi pothuajse nuk është regjistruar.

“Lista serbe po bën shqiptarizimin e komunave serbe në Kosovën qendrore. Lista serbe lejoi që komunat serbe, të cilat edhe Marti Ahtisaari i mbronte nga ndikimi shqiptar me vendime kushtetuese, të populloheshin gjithnjë e më shumë me shqiptarë dhe kështu të bëheshin gjithnjë e më pak serbe. Në Kllokot, Shtërpe, Graçanicë dhe Novi Bërdë numri i shqiptarëve po rritet me shpejtësi”, tha Trajkoviq.