OKB paralajmëron për rreziqet e shëndetit dhe mbrojtjes në strehimoret e Gazës

Zyra e Kombeve të Bashkuara për Koordinimin e Çështjeve Humanitare (OCHA) ka paralajmëruar për mbipopullimin në strehimoret e Agjencisë së OKB-së për Ndihmë dhe Punë për Refugjatët Palestinë (UNRWA) në Gaza, ku rreth 629,000 njerëz kanë kërkuar strehim që nga përshkallëzimi i dhunës më 7 tetor.

Në një deklaratë të lëshuar herët të enjten, OCHA tha se kushtet e mbipopullimit po kufizojnë ndjeshëm aksesin në ndihmën bazë dhe shërbimet thelbësore, duke rritur rreziqet e shëndetit dhe mbrojtjes dhe duke ndikuar negativisht në shëndetin mendor.

OCHA tha se numri i personave të zhvendosur në strehimoret e UNRWA përfaqëson 45% të gjithsej 1.4 milionë njerëzve të zhvendosur nga armiqësitë e vazhdueshme, të cilat kanë vrarë më shumë se 2,000 palestinezë dhe kanë plagosur mbi 10,000 të tjerë.

OCHA tha gjithashtu se furnizimi me ujë në zonat në jug të Wadi Gazës është përmirësuar përkohësisht pasi UNRWA dhe UNICEF arritën të dërgojnë sasi të vogla karburanti në objektet kryesore. Megjithatë, ajo paralajmëroi se sot do të mbarohet karburanti në dispozicion dhe pritet të ndërpritet sërish furnizimi me ujë.

OCHA bëri thirrje për një ndërprerje të menjëhershme të armiqësive dhe u kërkoi të gjitha palëve të respektojnë ligjin ndërkombëtar humanitar dhe të mbrojnë civilët dhe infrastrukturën civile. Gjithashtu bëri thirrje edhe për më shumë fonde për të adresuar nevojat urgjente humanitare në Gaza, ku tha se vetëm 30% e 95 milionë dollarëve të kërkuara janë marrë deri më tani. (politiko.mk)