Pas Trump edhe Biden përballet me drejtësinë, republikanët nisin procesin për shkarkimin e presidentit

Një nga mjetet ligjore më themelore që Kongresi ka, është fajësimi ndaj presidentit aktual të SHBA. Në këtë mënyrë Dhoma e Përfaqësuesve dhe Senati mund të kontrollojnë presidentin aktual, në rast abuzimi me pushtetin apo korrupsion.

Sipas Kushtetutës së SHBA-së, nëse ka prova për një nga dy rastet e mësipërme, atëherë kryetari i Dhomës së Përfaqësuesve mund të fillojë një hetim për shkarkimin e presidentit ose një zyrtari tjetër federal për të cilin ai ka informacion.Së fundmi, pra, Kevin McCarthy, tha se një hetim për shkarkimin e Bidenit po fillon, pasi hetimet e Dhomës së Përfaqësuesbe për familjen e presidentit zbuluan një listë të gjatë korrupsioni që kërkon një shqyrtim më të thellë. Në deklaratat e tij, kryetari i Dhomës së Përfaqësuesve tregoi se do të udhëzojë kryetarët e komisioneve të Dhomës për të udhëhequr hetimin për shkarkimin. Komisionet tashmë kanë punuar së bashku për muaj në hetime të ndryshme në lidhje me familjen Biden dhe ende nuk e kanë lidhur drejtpërdrejt presidentin me ndonjë prej tyre.“Të gjithë duhet të kuptojnë se ndjekja penale nuk është qëllimi,” u tha gazetarëve së fundmi deputeti Darrell Issa, republikani më i lartë në Komitetin Gjyqësor të Dhomës së Përfaqësuesve, një nga drejtuesit e komitetit të ngarkuar me hetimin e Biden.“Republikanët kanë hetuar presidentin për 9 muaj dhe nuk kanë gjetur asnjë provë për keqbërje”, tha në një deklaratë zëdhënësi i Shtëpisë së Bardhë, Ian Sams.Vetë kongresmenët e tij republikanë e kanë thënë këtë.Kushtetuta parashikon zhvillimin e një hetimi për shkarkim, pa votim. Ky hetim kërkon keqbërje të mundshme nga zyrtarë federalë, si presidenti i Shteteve të Bashkuara.Nëse gjenden prova bindëse për ndonjë keqbërje, Dhoma e Përfaqësuesve ka fuqinë për të fajësuar presidentin e Shteteve të Bashkuara, dhe më pas Senati ka fuqinë për të fajësuar dhe hequr zyrtarët federalë nga detyra.Pasi të përfundojë një hetim për shkarkimin, Dhoma e Përfaqësuesve i ngarkon tradicionalisht Komisionit Gjyqësor, komisioni i autorizuar për të prezantuar nenet e shkarkimit të mbajë seanca dëgjimore dhe të hartojë akuza për shkarkim.Kujtojmë se deri më sot asnjë president nuk është detyruar të largohet nga Shtëpia e Bardhë përmes shkarkimit. Megjithatë, Nixon dha dorëheqjen në 1974 ndërsa Dhoma e Përfaqësuesve po përgatitej të votonte për ta fajësuar atë si President të Shteteve të Bashkuara.Që nga dita kur republikanët fituan shumicën në Dhomën e Përfaqësuesve, ata kanë hetuar Biden dhe djalin e tij, duke thënë se ata janë të përfshirë në një skandal korrupsioni. Këto pretendime u bëjnë jehonë atyre të Trump.Republikanët me sa duket i përqendruan hetimet e tyre në një informacion të pakonfirmuar për FBI-në që pretendonte një skemë ryshfeti që përfshinte Biden kur ai ishte nënpresident.Akuza për ryshfet, e cila u bë publike në vitin 2019 dhe ishte pjesë e shkarkimit të parë të Trump, lidhet me një pretendim se Biden i bëri presion Ukrainës që të shkarkonte prokurorin e saj të lartë në mënyrë që të ndalonte një hetim ndaj Burisma, kompania e naftës dhe gazit natyror, kompania e gazit në të cilën Hunter Biden ishte anëtar bordi.Demokratët përsëritën se Departamenti i Drejtësisë hetoi pretendimin e Burisma kur Trump ishte president dhe e mbylli çështjen pas tetë muajsh, për shkak të mungesësh së provave.Vende të tjera po kërkonin gjithashtu shkarkimin e zyrtarit ukrainas, duke e konsideruar atë të korruptuar. Dhe një ish-partner biznesi i Hunter Biden dëshmoi në Kongres se pretendimi për ryshfet është i pavërtetë.Deri më sot, të gjitha hetimet që janë hapur kanë rezultuar në shkarkimin e presidentit, por republikanët po lëvizin me kujdes rreth kushteve të procesit.Që Biden të shkarkohet, Dhoma e Përfaqësuesve do të duhet të miratojë të paktën një akuzë për shkarkim kundër tij, e cila kërkon shumicën e votave.Për sa i përket kohëzgjatjes, nuk ka rregulla se sa mund ose duhet të zgjasë një hetim për shkarkim. Hetimi ndaj Biden mund të zgjasë disa muaj apo edhe një vit, në varësi të asaj që McCarthy dhe udhëheqja republikane mendojnë se është koha e duhur për ta përfunduar atë ose për të kaluar te nenet e shkarkimit.Afati i vetëm real do të ishte fundi i Kongresit aktual, që është 2 janari 2025.Nëse republikanët vendosin se ka prova të mjaftueshme për të treguar se Biden ka abuzuar me pushtetin, atëherë Komiteti Gjyqësor do të vazhdojë hetimin. Nëse këto nene kalojnë komisionin me një shumicë të thjeshtë, çështja do të shkojë në Dhomën e Përfaqësuesve, ku do të kërkohet një shumicë për të fajësuar Biden.Vetëm tre presidentë të tjerë janë fajësuar: Andreë Johnson, Bill Clinton dhe Trump, i cili është fajësuar dy herë.Akuzat e shkarkimit do të shkonin më pas në Senat, ku udhëheqësit demokratë nuk do të kishin zgjidhje tjetër veçse të ndiqnin një gjyq.Gjyqi është i ngjashëm me atë që shihet në sistemin ligjor, me senatorë që veprojnë si juristë dhe anëtarë të zgjedhur të Dhomës së Përfaqësuesve që veprojnë si prokurorë.Kryesuesi i Gjykatës së Lartë kryeson këto procedura. Nëse Senati miraton një nen të shkarkimit me dy të tretat e votave “fajtor”, presidenti dënohet dhe shkarkohet nga detyra.Nëse të gjitha nenet refuzohen, presidenti shpallet i pafajshëm.Nëse Biden dënohet nga Senati, ai do të jetë presidenti i parë që shkarkohet ndonjëherë nga detyra. Por një rezultat i tillë duket i largët, duke qenë se demokratët kanë një shumicë 52-48.